Sadarjeva zahteva zavrnjena

Mariborsko višje sodišče je zavrnilo zahtevo Danila Sadarja za prenos krajevne pristojnosti z mariborskega okrožnega sodišča. S to odločitvijo se bo vendarle lahko nadaljevalo sojenje.

Objavljeno
03. april 2007 18.32
Davorin Sadar ponovno na sodišču
Maribor- Mariborsko višje sodišče je zavrnilo zahtevo Danila Sadarja za prenos krajevne pristojnosti z mariborskega okrožnega sodišča, so povedali v uradu predsednice tamkajšnjega okrožnega sodišča. Kot so še dodali, je bil sklep obtoženemu vročen 28. marca, tako da se bo glavna obravnava nadaljevala v četrtek, kot je bilo predvideno.

Višje sodišče je o Sadarjevi zahtevi odločalo 16. marca, 22. marca pa so spis vrnili prvostopenjskemu sodišču. Ker odločba ni bila ustno razglašena, je lahko bila javnost o njej obveščena šele po vročitvi odločbe strankam, za kar je bilo zadolženo okrožno sodišče, so pojasnili na višjem sodišču.

S to odločitvijo se bo vendarle lahko nadaljevalo sojenje, v katerem Sadarju obtožnica očita goljufijo, ker naj bi 51 vlagateljev nagovoril, da so sklenili pogodbe o nakupu opcij, čeprav je po mnenju tožilstva vedel, da jih zaradi nelikvidnosti ne bo mogel izplačati.

Obtoženi zahteval tudi izločitev predsednice sodnega senata

Proces proti nekdanjemu prvemu možu poslovnega sistema Dadas je bil prekinjen 22. februarja, potem ko je obtoženi zahteval izločitev predsednice sodnega senata Danile Dobčnik-Šošterič, kar pa je okrožno sodišče prav tako zavrnilo.

Dobčnik-Šošteričeva je pred tem namreč sodelovala pri vodenju senata, ki je Sadarja zaradi zlorabe položaja in pravic ter neupravičene pridobitve premoženjske koristi v vrednosti 18,4 milijona tolarjev pred dobrim letom obsodil na tri leta zapora. Kazen je Sadar že odslužil, a je zoper to zadevo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

V postopku presoje upravičenosti zahteve za izločitev sodnice je mariborsko sodišče ugotovilo, da je omenjena sodnica res sodelovala pri izdaji zdaj že pravnomočne sodne odločbe, v zvezi s katero je Sadar vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, vendar pa gre pri tem za popolnoma drugo kazensko zadevo.