Sama želela na sterilizacijo

Tožilstvo napovedalo pritožbo: O oprostilni sodbi ginekologinji, ki je opravila poseg, bo odločalo višje sodišče.

Objavljeno
16. september 2013 11.55
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Krško – »Tudi če je šlo za dogovor med ginekologinjo in pacientko, je ginekologinja kršila zakon,« se je na oprostilno sodbo ginekologinji odzvala državna tožilka Mateja Bahčič Resnik in se zoper sodbo pritožila. O sterilizaciji pred 35. letom starosti ne more odločati posameznik, temveč posebna komisija.

Zdaj že upokojena brežiška ginekologinja porodničarka Zdenkica Stričević je bila oproščena, da je na svojo pest opravila sterilizacijo pri takrat 30-letni Krčanki, ki je prišla rodit tretjega otroka. Rodila je s carskim rezom, ob tem pa je bila opravljena še sterilizacija, kar je oškodovanka menda izvedela šele kasneje. Trdila je, da je pred carskim rezom podpisala dva papirja, a je mislila, da se nanašata na privolitev za carski rez in za anestezijo. Po besedah pacientke ji je tako razložila Stričevićeva.

Kronska priča

Da se je ženska za poseg zavestno odločila sama, je navedbe obtožene ginekologinje potrdila tudi pacientka, s katero si je oškodovanka delila bolniško sobo. Povedala je, da ji je oškodovanka zaupala, da je ginekologinjo prosila, naj ji ob carskem rezu opravi še sterilizacijo.

Na pomisleke, od kod se je nenadoma vzela ta kronska priča, ki je ginekologinjo rešila vseh obtožb, je njena zagovornica Marija Vrisk pojasnila, » da je priča, ki je povedala, da se je oškodovanka sama zavestno odločila za poseg, obstajala že od samega začetka postopka in je bila zaslišana tudi v preiskavi« .

Sodbo bodo pregledali višji sodniki

Okrožno državno tožilstvo se je na sodbo pritožilo, saj meni, da gre za kršitev zakonodaje, ki ženskam pred petintridesetim letom starosti ne dovoljuje sterilizacije. Tak poseg je dovoljen le iz zdravstvenih razlogov, če pa se ženska vendarle odloči za sterilizacijo, mora vložiti zahtevek, o katerem odloča tričlanska komisija. V tem primeru bi torej lahko šlo za kršitev zakonodaje, ne pa za kaznivo dejanje, saj se je pacientka po izpovedi prič za poseg odločila zavestno in prostovoljno.