SCT ob skoraj 3,5 milijona evrov

Tožilstvo trdi, da naj bi 900.000 evrov končalo v Zidarjevem žepu.

Objavljeno
24. september 2014 19.21
SLOVENIJA,LJUBLJANA,28.03.2012.CISTA LOPATA. NA SLIKI IVAN ZIDAR.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO.
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Brez prvoobtoženega Ivana Zidarja, ki zaradi slabega zdravja ne more na sodišče, postopek zoper njega je zato začasno izločen, se je danes začela glavna obravnava zoper devet obdolženih, ki jim tožilstvo očita, da so SCT oškodovali za skoraj tri in pol milijona evrov.

Na začetku postopka je bilo v obtožnici 22 obdolžencev, a jih je skupaj z Miho in Borisom Žiberno, ki sta krivdo priznala včeraj, 13 dejanje že priznalo, eden pa je med postopkom umrl. Na zatožno klop so tako danes sedli Alojz Bokan, Aleksander Meze, Ivan Šimunić, Mihael Zidar, Matej Pogačar, Dejan Jevtović in Janez Sokler.

Obtožnica predsedniku uprave očita zlorabo položaja

Obtožnica Zidarju, Aleksandru Mezetu, Ivanu Šimuniću, Alojzu Bokanu in Mihaelu Zidarju očita, da so v sostorilstvu, da bi gospodarskim družbam SCT, SCT TKO in SCT GEM povzročili škodo, pri opravljanju gospodarske dejavnosti v okviru vodenja in finančnega poslovanja družbe izrabili svoje položaje. Ivan Zidar je menda zlorabil položaj predsednika uprave SCT, Meze in Šimunić sta bila člana uprave SCT, Mihael Zidar pa direktor SCT TKO.

Obdolženi so domnevno med letoma 2004 in 2008, zato da bi prikrili neupravičen odliv denarnih sredstev s transakcijskih računov omenjenih družb, organizirali navidezno poslovanje družb SCT, SCT TKO in SCT GEM z gospodarskimi družbami Nevtron, Kelagrad, Mini, Tunel Plus, Avto & Finiš, Dunit, Gina Plus, Vaja, Avana, Nabratej, Limba in Inlet. Obdolženi so direktorji vseh teh podjetij.

Leta 2007 je davčna uprava opravila poseben davčni inšpekcijski nadzor za obdobje od 1. januarja 2004 do 31. decembra 2006, pri tem pa je ugotovila, da je SCT v tem obdobju posloval z več družbami, za katere je bilo ugotovljeno, da storitev na računih, ki so jih družbe izdale SCT, sploh niso opravile.

Čeprav te storitve menda niso bile opravljene, je SCT te račune poravnal. Nekatere od imenovanih družb so račune izdajale tudi njenima hčerinskima družbama, po navedbah obtožnice naj bi SCT TKO izdal račune za neopravljene storitve Avani in Dunitu, ta pa je en račun izdal tudi SCT GEM.

Slamnate družbe, ki niso opravljale nobene dejavnosti

Prav vsa omenjena podjetja so pravzaprav slamnate družbe, ki niso opravljale nobene gospodarske dejavnosti, temveč so obdolženi zgolj izdajali račune in podpisovali pogodbe v imenu družb. Šlo je v glavnem za to, da so nakazila različnih gospodarskih družb, tudi SCT, dvignili ali prenakazali na drug transakcijski račun prav tako slamnate družbe, obdolženi pa so nato gotovino izročali osebam, ki so jo posredovale naprej določenim osebam v SCT, je prepričano tožilstvo.

Neupravičeno si je pridobil skoraj milijon evrov

Tako je bil po mnenju tožilstva SCT oškodovan za slabe tri milijone evrov in pol, in sicer SCT za slabih 3,133 milijona evrov, premoženje SCT TKO za malo več kot 313.600 evrov, premoženje SCT GEM pa za dobrih 25.000 evrov. Tožilstvo v obtožnici navaja, da je Ivan Zidar pri tem pridobil premoženjsko korist v višini najmanj 899.566 evrov, kolikor so v tem obdobju znašali pologi gotovine na njegove transakcijske račune in račune njegove žene Vincencije Zidar.

Obtoženi so v svojih zagovorih krivdo odločno zanikali in poudarjali, da niso nikoli imeli občutka, da delajo kaj protizakonitega. Nekdanji košarkar KK Krka Dejan Jevtović, je povedal, da je vodil eno od podjetij, za direktorja pa ga je postavil eden od soobdolženih. »Bil sem direktor, dvakrat mesečno sem na bankah dvigoval denar, 10, 20 pa tudi 30 tisoč evrov, in ga izročal njemu. Moja 'plača' je znašala dva tisoč evrov na mesec, o drugem nisem imel pojma,« je povedal.