Se bo Janša branil s pravico žaliti?

Po njegovem lanskem žaljivem tvitu na račun novinarke in urednice TV Slovenija danes stekli tudi kazenski zadevi.

Objavljeno
13. april 2017 17.20
Janša razžalitev
Brane Piano
Brane Piano
Celje − Pred sodnico celjskega okrožnega sodišča Ingrid Lešnik sta bila danes posebej, torej v dveh kazenskih zadevah, ki sta jih sprožili novinarka in urednica informativnega programa TV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc, predobravnavna naroka. Poslanec in predsednik SDS Janez Janša se zaradi tvita, v katerih ju je označil za »odsluženi prostitutki«, ne čuti krivega. Dejal je, da sta zasebni kazenski tožbi absurdni oziroma in da so v njiju le natolcevanja.

Že lani oktobra in novembra je Pašek Šetinčevi in Carlovi sodišče v civilnih tožbah prisodilo, da jima mora Janša plačati po 6000 evrov odškodnine, na kari pa se je pritožil. Jutri bi to moralo obravnavati velenjsko okrajnom sodišče, a je bila ta teden obravnava preklicana.

Zdaj se v Celju začenjata tudi kazenska procesa, v katerih mu lahko prisodijo denarno kazen ali zapor do šestih mesecev; za vsak primer posebej. Seveda, če ga bosta senata, ki sta ju Janša in Matoz na predobravnavnem naroku zahtevala, spoznala za krivega razžalitve.

Kakor je bilo razbrati iz predlogov za izvedbo dokazov, ki jih je podal Janšev zagovornik Franci Matoz, bi radi dokazali, da sta novinarki javni osebnosti in da je Carlova že prej o Janši in članih SDS »poročala neresnično« in »v nasprotju s svojo etiko«, za Pašek Šetinčevo pa je Matoz predlagal branje člankov o njej in njenem soprogu tudi iz medijev, ki so naklonjeni Janši in njegovi stranki.

Zastopnik obeh novinark in njunih kazenskih tožb, odvetnik Stojan Zdolšek, je pred koncem drugega današnjega naroka dejal, da so dokazni predlogi obtoženega nerelevantni: »Gre za žaljivo izjavo prek twitterja. Nisem še slišal, da bi oseba, ki premore politično moč, novinarja oziroma novinarko zmerjala s prostitutko. Takšen način obravnave novinarjev, ki vršijo svojo vlogo tako, da poročajo o pomembnem dogajanju v družbi, je prostaški.«

Zdolšek je tudi spomnil, da ne Janša ne SDS po prispevku Carlove, ki naj bi Janšo spodbudil k objavi žaljivega tvita, niso zahtevali popravka ali kakšne druge objave po zakonu.

Sodnica datuma začetka glavne obravnave še ni objavila.