Se bosta Uroš Rotnik in Bojan Brešar poravnala z revizijsko hišo?

Zaradi revizijskega poročila glede Teša 6 tožita revizijsko hišo za 300.000 evrov.

Objavljeno
30. avgust 2013 16.47
Šoštanj 27.01.2010 - Novinarska konferenca TE Šoštanj glede gradnje bloka 6 - na sliki Uroš Rotnik in Bojan Brešar.foto:Blaž Samec/DELO
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Brez izjav so bili udeleženci postopka po skoraj eni uri in pol za zaprtimi vrati dvorane ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer je potekal tajen poravnalni narok v zadevi Uroš Rotnik in Bojan Brešar proti revizijski hiši PricewaterhouseCoopers (PWC). Rotnik in Brešar zaradi revizijskega poročila glede projekta Teš 6 zahtevata 300.000 evrov odškodnine, poravnava je še mogoča.

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik in nekdanji vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar sta bila z revizijo projekta, ki ga je po Rotnikovih izjavah naročilo ministrstvo za gospodarstvo, ker ni hotel sodelovati z dobavitelji, ki jih je predlagalo ministrstvo oziroma Holding Slovenske elektrarne (HSE), tako nezadovoljna, da sta zaradi njega vložila tožbo.

Zaradi kršitev osebnostnih pravic – posega v njuno čast in dobro ime – zahtevata odškodnino. Za tožbo sta se odločila, ker se je v javnosti s sklicevanjem na PWC kot ugledno mednarodno revizijsko hišo ustvaril vtis, da je bilo v projektu storjenih veliko nepravilnosti in da obstajajo celo sumi kaznivih dejanj, sta že pred časom povedala za medije. V petek skupnega jezika, na sodišče je prišel tudi zakoniti zastopnik PWC Leon Živec, sicer niso našli, je pa bilo slišati, da postopek poravnave ni končan, zato se bodo na sodišču še srečali.

Rotnik in Brešar sta se za tožbo odločila, ker je bila revizija menda opravljena nestrokovno, malomarno, pristransko in neobjektivno, revizijska hiša pa domnevno ni ravnala v skladu s poklicno skrbnostjo. Ob vložitvi tožbe je Rotnik za medije povedal, da sta vse informacije revizijski hiši dala HSE in direktor Teša Simon Tot, njega pa ni nihče nič vprašal. Rotnik je še povedal, da revizijsko poročilo vsebuje veliko neresnic in izmišljotin.

Iz revizijske hiše PWC so ob vložitvi tožbe medijem pojasnili, da za svojim delom stojijo. Poudarili so, da se s takšnimi trditvami ne strinjajo in da bodo odločno branili svoje stališče.

Lanskega junija so zaradi domnevnih nepravilnosti sicer kriminalisti neuradno opravili hišne preiskave pri Rotniku, Brešarju in Petru Kotarju, lastniku družbe CEE, ki je za Teš pripravila predinvesticijsko dokumentacijo, opravila revizijo ponudb Alstoma in Siemensa ter z dvema članoma v tričlanski komisiji priporočila izbiro ponudbe Alstoma.

Kot so takrat sporočili, sumijo dve odgovorni osebi iz Teša, da sta v sodelovanju z več drugimi storili več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic. Odgovorna oseba Teša je tako od leta 2006 do 2008 sprejela več spornih poslovnih odločitev in sredi leta 2008 sklenila z Alstomom pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov. V nadaljevanju preiskave je policija junija letos ponovno začasno pridržala Rotnika in Bogdana Pušnika, nekoč prvega moža Borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik.