Še drugič o (ne)zakonitosti dokazov

Sodišče bo v novem postopku v zadevi Balkanski bojevnik odločilo o zakonitosti dokazov.

Objavljeno
10. september 2014 20.24
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Senat pod predsedstvom sodnice Andreje Sedej Grčar je končal s predobravnavnimi naroki v zadevi Balkanski bojevnik. Zavrnil je nekatere dokazne predloge obrambe, zdaj pa bo odločil o predlogu za izločitev dokazov. Glede na zajetnost sodnega spisa sklepa ni pričakovati kmalu.

Dragana Tošića zaradi zapleta z vabilom konec avgusta ni bilo na sodišče, kjer bi se moral zanj nadaljevati predobravnavni narok, je pa na zatožno klop sedel danes. Okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar je razpisala nadaljevanje predobravnavnega naroka za prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik, saj je ugodila zahtevi obrambe po pridobitvi nekaterih listih, med drugim tudi s srbskega sodišča. Obramba je danes dodatno utemeljila zahtevo za izločitev dokazov, za katere vztraja, da so nezakonito pridobljeni.

Dokumentacija, ki jo je poslalo srbsko sodišče, po mnenju obrambe dokončno dokazuje, da so bile odredbe za prisluškovanje Željku Vujanoviću, članu srbskega dela združbe, nezakonite. Gre za dokumentacijo, ki jo je senat poskušal že med prejšnjim postopkom pridobiti, a neuspešno. Zagovornika Marko Bošnjak in Luka Zajc iz Odvetniške družbe Čeferin sta izpostavila, da je iz vsebine odredb razvidno, da srbski preiskovalni sodnik v času, ko je izdal odredbe, ni razpolagal s poročili srbske varnostno-obveščevalne službe glede Vujanovića.

To ne zadostuje niti srbskim pravnim standardom, sploh pa ne slovenskim, meni obramba. Po njenem mnenju ni bilo razlogov za sum, da se Vujanović ukvarja z mamili, zato so bili dokazi pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic. Morebitni izsledki preiskave pa ne morejo upravičevati teh odredb.

Tožilstvo: Gre za napačno tolmačenje obrambe

Tožilstvo meni, da gre za napačno tolmačenje obrambe in da je bil preiskovalni sodnik s temi dokumenti seznanjen. Bo pa o izločitvi vseh dokazov, ki so po mnenju obrambe nezakoniti, odločil senat. Senat bo odločil tudi o predlogu za izločitev postopka zoper Anesa Selmana, ki je še vedno na begu, ter Tadeja Poljaka in Valterja Abramoviča, ki domnevno nista povezana z drugimi obtoženimi (tako sta utemeljevala predlog za izločitev).

Je pa senat, tako je pojasnila predsednica Andreja Sedej Grčar, zavrnil nekatere dokazne predloge obrambe. Tako sodišče ne bo zaslišalo Gregorja V., pri katerem so marca 2009 opravili hišno preiskavo in ki je povedal, kdo mu redno prodaja mamila in da njegov dobavitelj dvakrat na mesec v lokalu Wild West na Litijski cesti kupi dva kilograma kokaina od Dragana Tošiča (ta podatek je po mnenju višjih sodnikov, ki so razveljavili oprostilno sodbo, zadostoval, da so preiskovalci pridobili Tošićevo telefonsko številko).

Obramba je tudi danes zatrjevala, da iz uradnega zaznamka ni razvidno, da bi bil Gregor V. kot osumljenec poučen o svojih pravicah, domnevajo pa tudi, da so zaznamek kriminalisti ponaredili. A sodišče je poudarilo, da je bil Gregor V. osumljenec v drugem postopku, v postopku zoper Tošića in druge pa takšnega statusa ni imel.

Prav tako je senat zavrnil predlog po zaslišanju srbskega preiskovalnega sodnika, ki je izdal odredbe za Vujanovića, in urugvajske preiskovalne sodnice, ki je bila navzoča pri »hišni« preiskavi jahte Maui v Urugvaju. Ker sta preiskovalna sodnika takrat ocenila, da razpolagata z vso potrebno dokumentacijo, na podlagi katere sta izdala sporne odredbe in nalog za hišno preiskavo, sodišče ne pričakuje, da bi v tem postopku lahko izpovedala drugače.

Naj spomnimo, da je 15. oktobra 2009 urugvajska policija v bližini Montevidea na jahti Maui v lasti hrvaškega državljana Anastazija Martinčića zasegla 2175 kilogramov kokaina (Martinčić je bil kasneje obsojen na 13 let in pol zapora). Obramba trdi, da je bila tudi ta preiskava nezakonita, saj Martinčić pri njej ni bil navzoč.