Se je Rastoderjev morilec vso noč umival?

Kmalu bo znano, ali bodo višji sodniki Radenku Đurđeviću potrdili oprostilno sodbo ali še podaljšali sago.

Objavljeno
28. februar 2018 20.55
Ljubljana, 24.8.2015, sojenje Radenku Durdevicu za umor. Foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Da se je Radenko Đurđević po tistem, ko je ustrelil Mustafo Rastoderja, vso noč trudil, da se je znebil forenzičnih dokazov, oziroma se »umival do amena«, je prepričana tožilka Helena Zobec Dolanc. Ta je s pritožbo višje sodnike poskušala prepričati, naj domnevnemu morilcu ponovno prisodijo 12 let zapora.

Usoda Radenka Đurđevića je znova v rokah višjega sodišča, ki mu je po pritožbi na oprostilno sodbo prvostopenjskega sodišča že leta 2011 prisodilo 12 let zapora. Tožilstvo bi Đurđevića še vedno za toliko časa poslalo na hladno, tožilka je namreč prepričana, da po vseh izvedenih dokazih ni možen drug zaključek, kot da je storilec prav on.

Odkar je po vzoru mafijske likvidacije v kletnem stanovanju na Litostrojski cesti v Ljubljani nekdo z več streli pokončal Mustafo Rastoderja, je sicer minilo že več kot devet let, uboj se je zgodil 19. januarja 2009 okrog druge ure ponoči. Policija je za zločin okrivila Đurđevića, ki pa vpletenost zanika. Ne sicer od vsega začetka, saj je ob aretaciji dejanje celo priznal, vendar si je nato, ko je primer prišel na sodišče, premislil. Njegov zagovornik Miha Kunič je opozoril, da so ga pridržali dlje, kot bi ga smeli, in da »po več kot 60-urnem mučenju ni več vedel, kaj govori in podpisuje«.

Glavni vzrok, da se je Đurđević na seznamu osumljencev uvrstil najviše, so bili štirje delci, značilni za streljanje, ki so jih našli na njegovih oblačilih. Tožilstvo pa je med motivi navedlo, da je imel več kot dovolj razlogov za maščevanje Rastoderju. Umorjeni je bil namreč preprodajalec in po mnenju tožilstva je obtoženi hotel z njegovo odstranitvijo pomagati sestri, dekletu umorjenega Anji Nikolić, ki je imela težave z drogo.

Prvostopenjski sodniki so na prvem sojenju menili, da ni dovolj dokazov, da na klopi sedi morilec. Izvedenec balistične stroke Janez Golja je povedal, da štirje karakteristični delci streljanja še ne dokazujejo, da je ravno on strelec (za sodišče sicer ni bilo dvoma, da je bil navzoč pri umoru), in dodal, da jih je mogoče tudi odstraniti z intenzivnim čiščenjem. Prav na to pa so se po pritožbi tožilstva osredotočili višji sodniki, ki so poudarili, da je od umora do obiska policije minilo pet ur, zato je imel Đurđević dovolj časa, da spere dokaze. Poleg tega se je višjim sodnikom zdelo nenavadno vedenje matere obtoženega. V usodni noči, ko so nekateri slišali strele, je na stopnišču srečala soseda. Ta je opisal, da je bila zelo živčna, sama od sebe mu je rekla, da sin spi v stanovanju. Za sodišče je bilo to še dokaz več, da obtoženemu niso verjeli. Obsodili so ga na 12 let zapora, tri leta manj od predloga tožilstva.

Drugega motiva niso raziskali

Toda obsodilno sodbo je vrhovno sodišče razveljavilo. Celoten proces se je začel znova, kazenski spis pa je dobil v roke okrožni sodnik Martin Jančar. Ko so izvedli dokaze, ki so jih nanizali vrhovni sodniki, je Đurđević iz hrama pravice spet odkorakal kot nedolžen. Sodnik Jančar je v utemeljitvi oprostilne sodbe poudaril, da je pokojnikova sestra na sodišču povedala, da je neznano kam izginilo 17.000 evrov, s katerimi je Rastoder, ki je po Kuničevih besedah preprodajal mamila in orožje, nameraval kupiti hišo, v kateri bi živel skupaj z Đurđevićevo sestro. »Koristoljubje je gotovo drugi najverjetnejši motiv,« je poudaril Jančar in pri tem nekako okrcal policijo, da se je v celotni zgodbi preveč osredotočila le na motiv, da je hotel Đurđević zaščititi sestro in posledično mater, pri čemer pa je možnost drugega motiva premalo raziskala.

Đurđević je na sodišču sicer vztrajal, da je med likvidacijo spal in da torej ni bil niti navzoč pri streljanju. Tudi njegov zagovornik je včeraj na sodišču glede smodniških delcev poudaril, da ne dokazujejo, da je bil v času streljanja zraven. Če pa bi bil strelec, bi moralo biti zaradi izmeta tulcev po njegovih laseh, oblačilih in obuvalih ogromno delcev. Vendar so mu zasegli obuvala in oblačila, našli pa nič.

A tožilstvo je prepričano, da se je morilec vso noč umival, po zločinu skril vrhnja oblačila, spodnja pa mu je vso noč prala mati, »tako da so bila naslednje jutro že oprana in očiščena«.