Še na pogojnem odpustu oropal banko

»Naredil sem bedarijo, žal mi je,« pravi Marko Zupanec, ki je oropal Banko Koper v Tehnološkem parku Ljubljana.

Objavljeno
24. maj 2017 18.29
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana - »Rad bi se opravičil, ker vidim, da sem povzročil ogromen stres. To ni bil moj namen. Res mi je žal,« je na glavni obravnavi večkrat dejal Marko Zupanec, ki je decembra lani med pogojnim odpustom - obsojen je bil zaradi uboja - oropal poslovalnico Banke Koper v Ljubljani in pri tem uporabil solzivec.

»Dejanje sem priznal že med preiskavo,« je svoj zagovor začel Marko Zupanec, ki je 28. decembra lani vstopil v Banko Koper v Tehnološkem parku v Ljubljani in od blagajničarke zahteval denar. Ko je zahtevo večkrat ponovil, mu je blagajničarka izročila 5900 evrov, ki jih je obdolženi pograbil, ob tem pa s plinskim razpršilcem, ki ga je imel v rokah, popršil zaposleno in z denarjem pobegnil iz poslovalnice. Kmalu ga je prijela policija.

Pritiski in grožnje

»Toda na rop nisem bil pripravljen,« je med zagovorom povedal Marko Zupanec, ki je v nadaljevanju razložil, da je bil lanski 28. december eden njegovih najhujših dni zadnjega leta dni. »Odslužil sem kazen za uboj, torej sem poplačal za preteklost in mi je ostala pogojna kazen, a sem bil pod res ogromnimi pritiski in grožnjami,« je razložil sodnici in porotnikoma takratno dogajanje. »Takrat,« je povedal, »sem naredil novo bedarijo.« Že zjutraj, malo po sedmi uri, je začel piti alkohol, obenem pa je do 12. ure, ko se je zgodil rop, pojedel pet, šest ali sedem apavrinov, ki mu jih je predpisal zdravnik zaradi stresa, v katerem je bil zaradi dolgov.

V zadnjem lokalu, kjer se je ustavil, je ugotovil, da je le deset metrov stran banka, za katero prej niti ni vedel, da je tam. Nekaj časa je postopal pred banko, kar so pokazali tudi posnetki nadzornih kamer, potem pa se je v hipu odločil za rop. Ob vstopu v banko si je na glavo poveznil kapuco, stopil do blagajne in zahteval denar. Da je imel s seboj solzivec, ni presenečenje, saj ga je legalno kupil že pred časom in ga je s seboj nosil izključno zaradi psov. »Nisem ga uporabil z namenom,« je razložil, če pa že, je dodal, ga je sprožil v afektu.

»Kriv sem in to zelo obžalujem,« je dejal Zupanec, ki je res na kratko povedal, da je bil decembrski stres povezan z vračilom izposojenega denarja. Pravzaprav je bil rop povezan z ubojem, zaradi katerega je v zaporu preživel pet let in pol. Sredi junija 2011 je s petimi streli v hrbet ustrelil Gafarja Džuzdanovića, ki mu je približno leto in pol pred tem posodil 10.000 evrov. Dolg je narasel, tako da je upniku plačal okoli 100.000 evrov, vendar niti to ni bilo dovolj za vračilo dolga. Ker so nanj pritiskali, da naj dolg poravna, je Gafarja Džuzdanovića ubil s petimi streli. Konec leta 2011 mu je sodišče prisodilo kazen osmih let zapora, vendar je bil izpuščen na pogojni odpust po tem, ko je prestal dobro polovico kazni.

Poplačati je moral smrt

Na tožilkino vprašanje, zakaj si je takoj, ko je prišel iz zapora, spet izposodil denar, je Zupanec razložil, da zato, da poplača stare dolgove, saj je »moral poplačati smrt Južnjaka«. Denar si je želel izposoditi pri bankah, vendar bi za to potreboval najmanj polletne prihodke in so ga v treh bankah zavrnili. Zato si je denar - gre za 21.000 evrov - spet izposodil drugje in bi ga moral vrniti. Na dan ropa je imel tudi neprijeten pogovor o tej temi in je bil res v stiski, trdi Zupanec, ki je razložil, da si je po tem, ko je prišel iz zapora, z novo partnerko ustvaril novo življenje. Skrbi za njunega štirimesečnega otroka, ki je hudo bolan, pa tudi za druga dva svoja otroka.

Toda 28. december ni bil stresen samo za Marka Zupanca. Blagajničarka banke, ki je zaradi dogodka še vedno v stresu in se je med pričanjem vsa tresla, je razložila, da je med ropom postopala po pravilih banke. Ko je imel ropar sklenjene roke na pultu, je menila, da ima v njih skrite ključe avtomobila. Toda ropar jo je po tem, ko mu je izročila denar, popršil s solzivcem, tako da so jo kasneje morali odpeljati na urgenco. »Ni veliko govoril, a je bil razumljiv in ni bilo slišati motnje govora,« je povedala gospa, ki je s svojo izjavo verjetno prekrižala načrte obrambe, da bi dejanje omilili s takratnim obtoženčevim stanjem. Glavna obravnava se bo nadaljevala junija, ko bo zaslišan izvedenec in bodo pregledali videoposnetke kamer.