Še tretja žrtev ormoškega župnika?

Tretja ovadba zoper ormoškega duhovnika osumljenega spolnih zlorab fantov, je že razblinila vse dvome o tem, ali bo okrožno državno tožilstvo na Ptuju zoper župnika vložilo obtožnico.

Objavljeno
28. marec 2007 11.30
Ormoški duhovnik Albina Žnidarič
Ormož – Tretja ovadba zoper ormoškega duhovnika Albina Žnidariča je že razblinila vse dvome o tem, ali bo okrožno državno tožilstvo na Ptuju zoper župnika vložilo obtožnico. Vse tri dosedanje ovadbe so namreč podobne, vse so duhovnika osumile spolnih zlorab fantov, mlajših od 15 let, in vse so domnevno prišle iz Ormoža, saj so od tam tudi vse tri domnevne žrtve v teh ovadbah.

» Ne vemo še, koliko izvedenskih mnenj bo za to še potrebnih in od tega je odvisno, kdaj bo tožilstvo lahko vložilo obtožnico,« je povedal vodja ptujskih tožilcev Milan Birsa. Izvedensko mnenje za prvo ovadbo pa tožilci že imajo: »To mnenje opredeljuje posamezne znake tega očitanega dejanja, torej je za tožilstvo pozitivno.« V prvi ovadbi so župniku očitali spolni napad na slabotno osebo in povrhu še mlajšo od 15 let. V drugi in tretji ovadbi pa gre za očitana dejanja izpred petih ali šestih let.

Ormoškega duhovnika Albina Žnidariča so policisti prijeli 5. februarja letos v ormoški cerkvi sv. Jakoba, preiskovalni sodnik je zanj odredil enomesečni pripor zaradi mogočega vplivanja na priče. Po mesecu dni mu je pripor še podaljšal za mesec dni, potem pa so ga po dveh tednih iz pripora izpustili, ker je bila preiskava zaključena in ni bilo več bojazni, da bi vplival na priče in zabrisal morebitne dokaze. Ker gre pri zadnji ovadbi za dejanja izpred nekaj let, je ormoški župnik za zdaj ostal na prostosti. Glede na postopno vlaganje ovadb pa tudi ni mogoče vedeti, ali je bila ta ovadba tudi zadnja.

»Do polovice letošnjega leta bi lahko vložili obtožnice, če bodo preiskave seveda potrdile sume iz ovadb. A o takih primerih ne moremo v tej fazi povedati nič konkretnejšega,« pojasnjuje Milan Birsa.

Iz današnjega tiskanega Dela!