Še zdaj pomisli na Casiraghijeve grožnje

Zapornik Stephen Casiraghi je pravosodnemu policistu leta 2011 med pljuvanjem zagrozil, da ga bo ubil.

Objavljeno
22. oktober 2015 18.02
Ljubljana, 19.4.2011, sojenje s. Casiraghi. Foto: Marko Feist
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Stephen Casiraghi, s katerim so imeli pravosodni policisti v preteklosti že veliko dela, je leta 2011 menda grozil enemu od njih, ko je bil ta na njem prisiljen uporabiti strokovni prijem davljenja. Casiraghi je te dni na ljubljanskem okrožnem sodišču poudaril, da so čez lužo osumljenci zaradi tega prijema že umirali.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v nadaljevanju ponovnega sojenja enemu najbolj znanih slovenskih zapornikov kot priče nastopili pravosodni policisti, ki so imeli opravka z njim 19. aprila 2011, ko je Casiraghi izgubil živce ob obsodilni sodbi zaradi poskusa napada na pravosodnega policista. Še preden je sodba postala pravnomočna, si je tako nakopal še eno kaznivo dejanje, saj naj bi enemu od njegovih spremljevalcev iz zapora grozil s smrtjo.

Strokovni prijem davljenja

»Pripeljali smo ga v Ljubljano na izrek sodbe, vse je potekalo mirno do obrazložitve sodbe, ko je začel pljuvati proti senatu, meni in sodelavcem,« se je dogajanja tistega dne včeraj na sodišču spominjal pravosodni policist Miha Natek. Pljunke je pospremil s kletvicami, zato so ga po odredbi sodnika odstranili iz sodne dvorane, nato je po Natkovih besedah na hodnikih sodne palače nadaljeval z vpitjem in pljuvanjem. »Na dvorišču se je drl na mimoidoče, z lisicami na rokah pa je poskušal poškodovati neko vozilo, zato smo uporabili strokovni prijem,« je povedal Natek. Obtoženega je zrušil na tla, in da bi ga obvladali, je na njem uporabil še strokovni prijem davljenja.

Casiraghi se je za nekaj trenutkov umiril, nato pa so ga trije policisti s težavo spravili v zadnji del službenega vozila. Pri tem je Natku zagrozil, da ga bo ubil, z grožnjami naj bi nadaljeval tudi med vožnjo proti mariborskemu zaporu. »Dvema paznikoma, ki sta ga v Mariboru spravila iz avta, je rekel, da me bo ubil, ko bo prišel ven, in ni važno, ali bo to čez pet ali pa čez deset let. Počutil sem se ogroženega in prestrašenega. Še danes kdaj pomislim na njegove grožnje,« je še dejal Natek.

Pravosodni policist Gregor Nagode, eden od trojice, ki je Casiraghija odpeljala s sodišča, je na pričanju potrdil kolegove navedbe o uporabi strokovnega prijema davljenja in grožnjah s smrtjo. Casiraghija pa je zanimalo, ali je Natek seznanjen s tem, da so ljudje po svetu že umirali zaradi uporabe strokovnega prijema davljenja. V Baltimoru v ZDA naj bi policisti z uporabo tega prijema po njegovih besedah ubili osumljenca.

»Potem očitno prijem ni bil strokovno opravljen. Pri nas ob uporabi tega strokovnega prijema nismo imeli opravka niti s poškodbami,« je suvereno odgovoril Natek. »V Mariboru ste jih na takšen ali drugačen način že nekaj likvidirali,« mu je na to odvrnil Casiraghi.

Na sojenju bi sicer moral nastopiti še sodni izvedenec, vendar se naroka ni mogel udeležiti, ker je po besedah sodnice Alje Kratovec še vedno na rehabilitaciji, zato je obravnavo prekinila in napovedala, da se bo nadaljevala 4. decembra.

Obsojen na dve leti

Casiraghi je bil avgusta lani že obsojen zaradi napada in groženj s smrtjo pravosodnemu policistu. Zaradi napada mu je grozilo od pol do treh let zaporne kazni, sodišče mu je prisodilo dve leti zapora. Po pritožbi njegovega zagovornika je bila sodba na višjih stopnjah razveljavljena in vrnjena v ponovno sojenje, na katerem pa je Casiraghi zahteval vnovično zaslišanje vseh prič.