Sedem borbenih psov umorjenega Tineta Resnika včeraj usmrtili

Usoda sedmih psov, ki sicer niso sodelovali v organiziranih pasjih bojih, bo predvidoma znana prihodnji teden.

Objavljeno
02. december 2011 18.03
Posodobljeno
03. december 2011 05.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana - Na Veterinarski upravi RS so potrdili, da so včeraj evtanazirali sedem psov pasme ameriški staffordshirski terier, ki so bili v lasti ali posesti prejšnji mesec ubitega Tineta Resnika. Ta je na Tepah več let prirejal pasje boje. Štirinožci so bili do včeraj v pasjih zavetiščih v Celju, Horjulu in Trebnjem.

Pred dnevi je direktorica Veterinarske uprave Republike Slovenije (Vurs) Vida Čadonič Špelič za Delo povedala, da se psov, ki so sodelovali v pasjih bojih, ne da socializirati in da se tako po strokovni plati kakor tudi osebno zavzema za uporabo najstrožjih določil zakonodaje.

Na podlagi izvedenskega poročila dveh priznanih strokovnjakov, ki sta ugotovila, da psi predstavljajo nevarnost za ljudi in druge živali, so pse včeraj humano usmrtili. Ena psička je poginila v zavetišču, rezultati obdukcije pa še niso znani.

Usoda sedmih psov, ki sicer niso sodelovali v organiziranih pasjih bojih, bo predvidoma znana prihodnji teden.

Mučenje z 
električno ovratnico

Psi so bili šolani za pasje boje, za ubijanje. To velja zlasti za psičko, ki je bila v lasti S. Č. iz Litije. Kosmatinka se je, denimo, v trenutku, ko je zaslišala ali zagledala psa, postavila v borbeni položaj.

Tako kot večina drugih psov je bila šolana za boje s pomočjo električne ovratnice. Tudi pes v lasti M. S. iz Škofljice, za katerega je skrbel umorjeni Tine Resnik, je kazal tipične znake udeležbe v pasjih bojih: čakanje na povelje vodnika, brezkompromisen, agresiven napad. Ko se je vmešal vodnik, je pes otrpnil.

Tudi ta je bil šolan z električno ovratnico. Škofljičan je Vursu podal izjavo, da je psa Kana podaril Resniku, prepisa pa nista uredila. Proti njemu bo sklep o morebitni globi izdan po končanem postopku. Pri vseh psih so bile dobro vidne stare poškodbe po glavi, vratu in prednjih tačkah.

V pasjih bojih na Tepah, ki so imeli vse značilnosti ameriških filmskih srhljivk, je sodelovala tudi terierka Lady Hany, uradno v lasti Obalnega društva proti mučenju živali iz Kopra. Društvo jo je sredi junija letos dalo v posvojitev E. V. iz Litije, iz centralnega registra je niso odjavili, novi lastnik pa je prav tako ni prijavil.

Oboji bi to morali storiti v osmih dneh skladno z zakonom o veterinarskih merilih skladnosti. Po Odvetniški družbi Čeferin so zahtevali, naj se jim psička vrne, a zaradi njenega psihofizičnega stanja Vurs tega ni storil.

Obalno zavetišče je zdaj pod drobnogledom veterinarske uprave zaradi nepopolnega vodenja evidenc v Zavetišču za zapuščene živali v Sv. Antonu.

Tiskovni predstavnik Vursa Matjaž Emeršič je za Delo povedal, da bo Obalno društvo zaradi tega, ker ni skladno s predpisi vodilo evidenco psov, oglobljeno, vendar dokazov o morebitni namerni oddaji psov za pasje borbe ni.

Združenje petih slovenskih zavetišč je na ministrstvo za kmetijstvo prejšnji mesec vložilo zahtevo za izločitev vodje obalnega zavetišča Andreje Bogataj Krivec iz strokovnega sveta za zaščito živali. Kaj so sklenili, bo znano prihodnje dni.

V pasjih bojih se je 
obračalo veliko denarja

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je bil Tine Resnik neformalni vodja skupine za prirejanje pasjih bojev. Policisti so pri njegovi hčerki v Litiji zaplenili dnevnik, v katerem je menda natančno vodil vse osebe in njihove pse, ki so sodelovali v pasjih bojih in stavah. In prav zato se mnogim zdaj tresejo hlače.

»Obračalo se je veliko denarja. Da je lahko tako nemoteno deloval, je imel dobro pokrit hrbet,« namiguje naš vir. Izvedeli smo, da je v dnevniku zapisan tudi mož z območja Upravne enote Domžale, ki ima v lasti več kot deset borbenih psov, ki so domnevno sodelovali v pasjih bojih na Tepah.

Tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Ciperle Adlešič je za Delo povedala, da policisti res vodijo predkazenski postopek glede kaznivega dejanja mučenja živali, a ni navedla, proti katerim osebam. Hkrati prosijo vse, ki bi vedeli še kakšno podrobnost iz Tep, naj to sporočijo na anonimni telefon 080 12 00.