Sedem let v materinih krempljih

V avstrijskem Linzu je 53-letna mati tri hčerke sedem let držala zaprte v hiši, jih zanemarjala in popolnoma osamila od zunanjega sveta.

Objavljeno
12. februar 2007 12.40
Linz - V avstrijskem Linzu je 53-letna mati tri hčerke sedem let držala zaprte v hiši, jih zanemarjala in popolnoma osamila od zunanjega sveta. Ženska je hčerke, ki so danes stare 14, 18 in 21 let, zaprla leta 1998, policija pa jih je odkrila leta 2005 ter jih predala v oskrbo. Obtožnico zoper mater bodo vložili v štirih do šestih tednih.

“Psihosocialna invalidnost” deklet

Deklice še vedno trpijo za posledicami travme in prejemajo pomoč psihiatrov. Zastopnica dveh deklic, Margreth Tews je medtem avstrijske oblasti kritizirala zaradi poznega posredovanja. Po njenih besedah bi morali socialni delavci in predstavniki oblasti zadevo preiskati že leta 2001, ko je mati prvič iskala pomoč v bolnišnici.

Oče brez podpore

Oče deklic je poskušal hčerke obiskati, vendar mu je mati to preprečevala, urad za mladino pa mu ni pomagal. Ženska je namreč trdila, da so hčerke bolne ali pri stari materi, šolskim oblastem pa je zatrjevala, da otroke sama poučuje. Novinar časnika Österich, Manfred Wrussing je za deklice izvedel že leta 2005, vendar zadeve zaradi prošenj očeta ni razkril javnosti. Oče, sicer sodnik v Linzu, naj bi po svojih besedah tako poskušal zavarovati interese otrok.

Po besedah Margreth Tews sedaj čakajo na pričetek procesa proti materi, saj so o njenem zdravstvenem stanju že dobili mnenje strokovnjakov. Obtožnico proti materi, ki se nahaja v preiskovalnem zaporu bodo po podatkih tožilstva v Celovcu vložili v štirih do šestih tednih, o zadevi pa potekajo še zadnje preiskave.

Ločitve ni mogla preboleti

Mati deklet očitno ni mogla preboleti ločitve in je začela otroke in sebe vedno bolj izolirati. Zdaj naj bi bila v priporu, kmalu pa se bo proti njej začelo sojenje. Skrbnica deklic je avstrijske medije pozvala, naj deklice pustijo pri miru in jih ne izpostavljajo, saj se trudijo začeti živeti normalno življenje.