Sedem let zapora za strele na voznika

Proslavljanje rojstva nečaka je Duška Bojanića, ki je 11. decembra lani pijan potegnil pištolo in na glavni avtobusni postaji v Ljubljani streljal na Alpetourjevega šoferja, pripeljalo za zapahe.

Objavljeno
28. avgust 2009 22.55
Olga Cvetek
Olga Cvetek
Ljubljana - Proslavljanje rojstva nečaka je 23-letnega Duška Bojanića, ki je 11. decembra lani pijan potegnil pištolo in na glavni avtobusni postaji v Ljubljani streljal na Alpetourjevega šoferja, pripeljalo za zapahe. Za poskus uboja so mu sodniki prisodili sedem let zapora, do pravnomočnosti sodbe pa bo državljan BiH zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti ostal v priporu.

Duško Bojanić je težko pričakovano rojstvo nečaka zalil z alkoholom, eden od prijateljev pa je prinesel pištolo, da bi si med veseljačenjem dali duška tudi s streljanjem. Po prekrokani noči je okrog pol šestih zjutraj Bojanić skupaj s prijateljem prečkal glavno avtobusno postajo, ko je na peron zavil Alpetourjev avtobus. Kakor je povedal voznik Rado Likar, ju ni ogrožal, še ustavil je in ju spustil mimo. Odprl je vrata, da je edina potnica lahko izstopila, takrat pa se je Bojanić začel dreti in ga zmerjati, češ da ga je skoraj povozil. Nato je izza pasu potegnil pištolo in ustrelil. Krogla je prebila steklo in voznika zadela v ramo, nato pa je strelec hladnokrvno pospravil orožje in mirno odšel naprej. Kot da ne bi streljal v človeka, ampak v kanto, ni mogel verjeti voznik. Zaradi vsega, kar je pretrpel, je v kazenskem postopku zahteval 56.000 evrov odškodnine, a so ga sodniki napotili na pravdo.

Tožilstvo je poleg poskusa uboja očitalo Bojaniću tudi povzročitev splošne nevarnosti, saj naj bi bil trikrat ustrelil tudi na bližnjem peronu železniške postaje, vendar je ta očitek včeraj umaknilo iz obtožnice. Sicer se Bojanić strela na voznika sploh ne spomni, pravi, da se je zbudil na neki avtobusni postaji s pištolo za pasom. Odšel je domov, od prijatelja pa je nato zvedel, da je streljal, a ne tudi, da je koga ranil.

Sodni senat pod predsedstvom sodnice Alenke Grosek je upošteval mnenje sodne izvedenke psihiatrinje in odločil, da je bil Bojanić bistveno zmanjšano prišteven. V nasprotnem primeru mu ne bi ušla še kakšno leto ali dve višja kazen, sicer pa so se sodniki strinjali s predlogom tožilke Julijane Uhan, ki je predlagala najmanj sedem let zapora. Zagovornik Ivan Stošič, ki je poskušal prepričati senat, da naklep ni dokazan in da bi tožilstvo lahko očitalo Bojaniću kvečjemu povzročitev hude poškodbe, je namreč naletel na gluha ušesa.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela