Sedmim prijetim na 3. mariborski vstaji sedem mesecev zapora

Za enega je tožilstvo še pred izrekom sodbe umaknilo obtožbo, za dva pa je sodbo zavrnila sodnica.

Objavljeno
10. september 2013 17.29
Izbor 2012
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Sedem protestnikov, ki jih je policija prijela na tretji mariborski vstaji 3. decembra lani, je bilo danes na Okrajnem sodišču v Mariboru obsojenih na sedem mesecev zapora. Za enega je tožilstvo še pred izrekom sodbe umaknilo obtožbo, za dva pa je sodbo zavrnila sodnica. Tako tožilstvo kot obramba sta že napovedala pritožbo.

Obtožnica je skupno deset mladcev bremenila suma, da so 3. decembra lani okoli 22. ure na območju Glavnega trga ali Starega mostu v Mariboru s skupinskim delovanjem poskušali preprečiti uradnim osebam uradno dejanje. Bili naj bi del skupine, ki naj bi na policiste metala granitne kocke in druge predmete ter se kljub policijskim ukazom ni želela raziti.

Zoper enega od obdolženih Jerneja Štebiha je tožilstvo danes umaknilo obtožbo, ker je uspel dokazati, da v času domnevne aretacije ni bil na trgu ampak v gostilni. Za Igorja Janžekoviča in Boruta Podgajskega je sodnica Simona Mernik obtožbo zavrnila, saj sta za enako dejanje že plačala denarno kazen.

Pri ostalih - Mitji Murku, Mateju Lorberju, Niku Štamparju, Jerneju Bohaku, Antoniu Merdausu, Juriju Škergetu in Ninu Krtanjeku - pa je sodnica ocenila, da so storili očitana dejanja iz obtožnice, in jim izrekla sedem mesecev zapora.

Kot je pojasnila, dokazi kažejo njihovo krivdo, njihovi zagovori pa so bili neprepričljivi in medsebojno neskladni.