Šef Pohorske vzpenjače se za padec stebra ne čuti krivega

Srečko Jesenšek odgovornost zvrača na tehničnega vodjo, ta se je pogodil za pogojno kazen.

Objavljeno
03. september 2013 20.45
Srečko Jesenšek na zatožni klopi, 3.9.2013, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »Ne priznavam,« je na vprašanje sodnice Sonje Krajnc, ali priznava krivdo za očitano kaznivo dejanje, odvrnil šef Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek. Na zatožni klopi se je znašel, ker mu je tožilstvo naprtilo odgovornost za padec osmega stebra vzpenjače pred dobrimi štirimi leti.

Višja državna tožilka Januša Kušar Rotman 50-letnemu direktorju Pohorske vzpenjače očita, da je zagrešil kaznivo dejanje ogrožanje posebnih vrst javnega prometa, za kar mu grozita do dve leti zapora. Na zatožni klopi bi mu moral družbo delati nekdanji tehnični vodja vzpenjače, 46-letni Robertino Ribič, ki pa je krivdo pred časom priznal in se pogodil za osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Tožilstvu je Ribiču in Jesenšku naprtilo, da sta kot odgovorni osebi za vzdrževanje in zagotavljanje varnosti obratovanja krožno-kabinske žičnice nesrečo povzročila iz malomarnosti in s kršitvijo predpisov o varnosti prometa na žičnicah. Zagotovila nista podrobnega pregleda kovinskih konstrukcij in nosilnih stebrov skladno z evropskim standardom in nista nadzorovala dela vzdrževalcev, zaradi česar nihče ni odkril poškodbe na osmem stebru, vztraja tožilka.

Steber se je podrl 19. julija 2009 okrog 10.30, in to med rednim obratovanjem. Zaradi razpoke se je prelomila vezna plošča in podrla celotna konstrukcija stebra. V globino sta zgrmeli dve prazni kabini, tretja, s katero sta se na Pohorje peljala dva kolesarja, pa se je na njuno srečo zgolj odbila od tal in obvisela na jeklenicah.

Kolesarja sta jo odnesla z lažjimi poškodbami, pri čemer so jima čeladi na glavi in ščitniki na ključnih delih telesa zagotovo prišli zelo prav, čeprav sta na tla padla z višine najmanj petih metrov, kabino pa je jeklenica zatem vlekla še nekaj metrov in je celo udarila v betonski temelj stebra. Nategnila sta si le vratne mišice in dobila nekaj odrgnin, udarnin in podplutb.

Ker Jesenšek krivde na predobravnavnem naroku ni priznal, mu bodo začeli na tukajšnjem okrajnem sodišču soditi 12. novembra. Njegovega zagovornika Darjana Lampiča je bilo razumeti, da bo obrambo gradil na dokazih, da on ni bil odgovoren za obratovanje žičniških naprav, ampak je za to skrbel Ribič. Ta bo, če bo sodnica ugodila predlogu, zaslišan kot priča.

Poleg zaslišanja Robertina Ribiča je odvetnik Lampič predlagal še zaslišanje nekaj drugih prič, med njimi Gorazda Bedrača z direktorata za železnice in žičnice, sicer znanega mariborskega smučarskega delavca. Predložil je tudi nekaj listin in z eno izmed njih poskuša dokazovati, da bi se lahko dogodek zgodil tudi zaradi ravnanja oškodovancev. Izvedeli smo, da gre za izpis nekega spletnega foruma, kjer se je vnela debata o domnevno namernem guganju gondole.