Šele pet let po poplavah se bodo začele pravde za odškodnino tudi na Ptuju

Prva obravnava za 152 tisočakov se bo začela septembra letos.

Objavljeno
13. junij 2017 08.48
Franc Milošič
Franc Milošič

Zastopnika avstrijskega podjetja Verbund Hydro Power Gmbh (odvetnik Sašo Jurčič) in tožnice s Ptuja Vide Ranfl (odvetnik Igor Marinšek) nista dosegla poravnave za odškodnino po poplavah leta 2012, zato se je na ptujskem okrožnem sodišču začela pravda za 152.536,50 evra. To pa je le eden od okrog 40 vloženih zahtevkov za odškodnino zaradi istega vzroka, ki jih je dobilo ptujsko okrožno sodišče.

Sodnica Albina Hrnec Pečnik je od obeh strani dobila še dodatne zelo zajetne priloge k pripravljalni vlogi, s katerimi se morata nasprotni strani seznaniti, to pa je zamaknilo začetek obravnave na začetek letošnjega septembra. Dotlej pa naj bi pripravili tudi dodatna vprašanja za sodnega izvedenca. Kot je povedala sodnica, oba zagovornika pa sta se z njenim predlogom povsem strinjala, bo poskušala pripraviti eno izvedeniško mnenje za vse tožeče stranke skupaj, ki bi si potem stroške tega mnenja tudi razdelile, če se bodo s tem seveda strinjale. Kot je prepričan Igor Marinšek, bo to stalo več deset tisoč evrov, saj ga bo treba izdelati na okoli tisoč vhodnih podatkih in še posebej za pretakanje vode od avstrijske meje po Dravski dolini od ene elektrarne do druge vse do Formina na Ptujskem polju. 

Če pa takšno poenotenje ne bo uspelo, bodo odškodninsko tožbo Vide Ranfl poskušali izvesti kot vzorčno in potem po njenem zaključku obravnavati še druge. Takšen postopek je sodnica že izpeljala, ko je obravnavala več tožb za poplavne poškodbe na različnih cestah. 

Vsi ti postopki, torej dodatne priloge v spis, izbiranje izvedenca in celotna obravnava, bodo tako še zelo dolgotrajni, že doslej pa je minilo skoraj polnih pet let: 5. novembra opoldne so Avstrijske elektrarne okoli poldneva izpustile po že tako polni reki okoli 2000 dodatnih kubičnih metrov vode v sekundi, tako da je do večera na Ptuju pretok narasel na okoli 3200 kubičnih metrov v sekundi, kar je bilo za vsaj 600 kubikov več od največjega pretoka Drave dotlej (v letu 1965). Koliko škode so takrat povzročile poplave, še vedno ni dokončno sešteto, ni pa mogoče izvedeti niti, kolikšen je skupni odškodninski zahtevek vseh tožnikov, ki so svoje vloge naslovili na ptujsko okrožno sodišče.