Šele po žuganju z denarno kaznijo se je Borisu Šuštarju razvezal jezik

Na današnjo obravnavo pa ni bilo Šuštarjeve žene. Sodnica jo je kaznovala z 250 evri in odredila prisilno privedbo.

Objavljeno
10. oktober 2011 10.25
Posodobljeno
10. oktober 2011 10.25
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Pred senat ljubljanskega okrožnega sodišča je danes spet stopil nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Boris Šuštar, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi nelegalnega razdeljevanja nepovratnih proračunskih sredstev različnim slovenskim podjetjem v letih med 1998 in 2000.

A tokrat je Šuštar nastopil v vlogi priče na sojenju svojemu domnevnemu pomagaču Boštjanu Šobi. Ker Šuštar pri opisovanju njunega »poslovnega« odnosa ni bil preveč zgovoren, mu je predsednica senata Dejana Fekonja zažugala tudi z denarno kaznijo in celo morebitno zaporno - ker Šuštarju ne morejo dvakrat soditi za isto kaznivo dejanje, namreč ni smel izkoristiti pravne dobrote in odkloniti odgovora na vprašanje, ki bi ga lahko obremenilo.

Šuštar je sicer opozoril, da zanj zgodba še ni končana, saj je primer na ustavnem sodišču, a senat tega ni sprejel. Borisu Šuštarju se je nato le malce razvezal jezik in je začel pojasnjevati, da se ne spomni več dobro, kdaj je spoznal Boštjana Šobo, da pa sta sodelovala v nadzornem svetu Slovenske razvojne družbe.

O fiktivnih računih, za izdajanje katerih je pri nelegalnem razdeljevanju subvencij po prepričanju tožilstva skrbel Šoba, ki mu sodijo zaradi pomoči pri zlorabi položaja, pa ni znal povedati nič: »To je vaš konstrukt,« je Šuštar dejal tožilki Jožici Boljte Brus in zanikal, da bi o tem karkoli vedel.

Tudi ko mu je tožilka predstavila določene pogovore med njim in Šobo, ko sta se po njenem mnenju pogovarjala prav o subvencijah, je vztrajal, da to ni res, in pojasnil, da sta se najbrž pogovarjala o drugih projektih, pri katerih sta sodelovala. Vse, kar je več od tega, je izmišljotina tožilstva, je dejal, nato pa rekel, da vztraja pri vsem, kar je sicer že povedal, ko so sodili njemu.

Z istimi besedami - laž in izmišljotina - je svojo vlogo in domnevno sodelovanje s Šobo in Šuštarjem na sodišču označil tudi Stanislav Droljc, ki je bil sicer že obsojen na poldrugo leto zapora. Zanikal je, da bi Šoba prek njega enemu od direktorjev, ki se je s svojo družbo prijavil na razpis in bil izbran, izročil pogodbo in fiktivna računa, da bi del sredstev za »uslugo« dobili nazaj, pa tudi, da je grozil, ko denarja najprej niso hoteli nakazati.

Senat je danes tudi razčistil, koliko časa, ki ga je Šoba preživel v Kanadi, se bo vštelo v morebitno izrečeno kazen, in sicer ves čas, ki ga je preživel za rešetkami.

Tam je bil namreč konec leta 2007 za tri mesece in pol v tamkajšnjem zaporu, nato pa je bil med februarjem 2009 in letošnjim avgustom v ekstradicijskem priporu. Obramba je sicer trdila, da je veliko časa preživel tudi v hišnem priporu, a je sodišče pojasnilo, da to ni res.

Šoba, ki je bil po prvih nekaj mesecih na hladnem izpuščen proti varščini, se je namreč lahko podnevi prosto gibal, doma pa je moral biti vsak dan med deseto uro zvečer in sedmo uro zjutraj, razen če je dom zapustil v spremstvu poroka.

Za hišni pripor, kot ga poznamo v Sloveniji, pa veljajo precej strožja pravila - obtoženi ne sme zapuščati stanovanja in tudi ne sprejemati obiskov.

Apartma na Floridi že zasegla banka?

Tožilka Jožica Boljte Brus je danes v spis vložila dokumente, ki po njenem dokazujejo, da je Šoba lastnik apartmaja na Floridi, čeprav je pred sodiščem dejal, da je brez premoženja. O apartmaju so pisale Slovenske novice, preverjanje pa je po njenih besedah pokazalo, da to ni res.

Opozorila je, da je to pomembna okoliščina pri odmerjanju morebitne stranske denarne kazni in plačila dela stroškov sodnega postopka, ki se je zaradi bega v tujino precej podražil. Šoba je povedal, da je apartma že zasegla banka in da bo za to predložil dokaze.

Sojenje se bo nadaljevalo v sredo, ko bo predvidoma zaslišana tudi Rozana Šuštar, žena Borisa Šuštarja. Pred senat bi morala stopiti že danes, a je ni bilo, zato je senat sklenil, da ji naloži denarno kazen 250 evrov.