Šentviški predor pred sodnim epilogom

Tožilstvo je vložilo zahtevo za sodno preiskavo nepravilnosti pri financiranju šentviškega predora.

Objavljeno
07. januar 2013 15.51
Posodobljeno
07. januar 2013 16.22
dja PREDOR
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Ljubljana - Specializirano državno tožilstvo je 31. decembra na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper osem fizičnih oseb v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri financiranju gradnje šentviškega predora, so potrdili na tožilstvu. Sodni senat je namreč zavrnil neposredno obtožnico in zadevo poslal v sodno preiskavo.

Na tožilstvu so danes potrdili neuradne informacije, da mora omenjena zadeva v sodno preiskavo, kar pomeni, da neposredna obtožnica, ki je bila vložena 4. junija lani, ni prepričala sodnega senata. Na tožilstvu so sicer še pojasnili, da so zahtevo za preiskavo vložili zaradi suma kaznivega dejanj zlorabe položaja ali pravic ter zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

V središču preiskave naj bi bile pogodbe za gradnjo šentviškega predora, ki jih je v letih 2007 in 2008 Dars sklenil s konzorcijem SCT-Primorje. V obtožbi je tožilstvo osmim osebam očitalo oškodovanje državnega proračuna v višini več kot 10 milijonov evrov.

Neposredna obtožnica je bila lani vložena zoper nekdanjega člana uprave Darsa Aleša Hojsa, sicer sedanjega obrambnega ministra, nekdanjega prvega moža gradbenega podjetja SCT Ivana Zidarja in nekdanjega predsednika uprave Primorja Dušana Črnigoja. Po pisanju medijev so bili med obtoženimi tudi nekdanja predsednika uprave Darsa Tomislav Nemec in Rajko Siročič ter nekdanji člani uprave Abdon Peklaj, Žan Jan Oplotnik in Boštjan Rigler.

Obtožnica, vložena junija lani, naj bi se nanašala predvsem na ugotovitve računskega sodišča, ki je nepravilnosti pri gradnji predora v reviziji ugotovilo že marca 2009 in sume obstoja protipravnega ravnanja naznanilo tožilstvu. Projekt dvocevnega predora se je namreč po razširitvi s prvotnih 48 milijonov evrov podražil na 135 milijonov evrov.

Tožilstvo naj bi Siročiču in Peklaju očitalo, da sta pogodbo podpisala mimo zakonodaje o javnem naročanju in da Dars od SCT ni zahteval popusta pri razširitvi leve cevi, kar naj bi pogodbeno vrednost prodora Šentvid povečalo za 8,3 milijona evrov. Takratna uprava Darsa naj bi položaj zlorabila tudi junija 2007, ko je z aneksom priznala SCT za 9,5 milijona evrov dodatnih stroškov pri izkopu zaradi zahtevnejše geološke zgradbe.

Obtožnica naj bi se nanašala tudi na dogodke iz leta 2007, ko je vodenje Darsa prevzel Tomislav Nemec, uprava pa naj bi takrat s podjetjem SCT sklenila 6,1 milijona evrov vredno pogodbo o poravnavi. Dars je v preteklost sicer večkrat zanikal domnevne nepravilnosti pri vodenju tega projekta.