Sin upokojenega policista doma tiskal denar

Jernej Jančič je dobro premislil, kako bi v promet spravil doma izdelane bankovce.

Objavljeno
16. december 2015 17.58
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana – Premišljeno je 28-letnik iz Litije unovčeval ponarejene bankovce po 50 in 100 evrov, ki jih je tiskal kar na domačem računalniku, so včeraj povedali policisti. Po naših podatkih so sicer prijeli Jerneja Jančiča, sina svojega nekdanjega kolega z litijske policijske postaje.

Na Jerneja Jančiča, sina upokojenega policista, so organi pregona postali pozorni, ko se je oktobra in novembra v obtoku znašlo več ponarejenih bankovcev. Po ugotovitvah kriminalistov je pred časom takrat še neznani moški v spletnih trgovinah naročal tehnične predmete (tv-sprejemnike, računalnike ...), prevzemal pa jih je na parkiriščih po Ljubljani in okolici. Ko mu je dostavljavec izročil blago, mu ga je plačal s ponarejenimi bankovci po 50 in 100 evrov, pri tem pa, da bi bil kar najmanj sumljiv, ponaredke prekril s pravimi bankovci v manjših apoenih. Blago je naročal vsakih deset dni, tudi to z namenom, da nanj ne bi postali pozorni. Po do zdaj znanih podatkih je kupil za 2800 evrov tehničnega blaga. S kraja dejanja pa se je vedno odpeljal s svojim audijem, na katerem je imel ukradene registrske tablice.

Po prijavi oškodovancev in ponudnikov spletnih trgovin je stekla kriminalistična preiskava, ki je konec novembra obrodila sadove. Ugotovili so, da se s kriminalno dejavnostjo ukvarja »28-letnik, doma z območja Litije«. Na podlagi sodne odredbe so v dveh stanovanjih in dveh vozilih na območju Ljubljane in Litije opravili hišne preiskave. Tam pa so naleteli na domačo tiskarno denarja.

Zasegli so več kot dvesto ponarejenih bankovcev po 50 in 100 evrov, prenosni računalnik, tiskalnik za tisk ponaredkov ter pripomočke za rezanje in pripravljanje ponaredkov. Sicer pa je imel Jančič v stanovanju in vozilu pripravljenega za skupno več kot 15.000 evrov ponarejenega denarja, ki ga je nameraval spraviti v obtok. Prav tako so med hišno preiskavo odkrili manjšo količino kokaina in dve digitalni tehtnici. Niso pa našli predmetov, ki jih je kupoval s ponarejenim denarjem, saj jih je osumljenec že prodal naprej.

Tožilstvo je po končani preiskavi ocenilo, da ni več razlogov ne za pridržanje ne za privedbo pred preiskovalnega sodnika, zato so ga kriminalisti izpustili. Ovadili ga bodo za štiri kazniva dejanja izdelave in unovčevanja ponarejenega denarja, za prikrivanje zaradi posesti in uporabe ukradenih registrskih tablic ter za posest kokaina.

Na policiji opozarjajo, da imajo ponarejeni bankovci za 100 evrov serijsko številko S14909849872, tisti za 50 evrov pa X25372062038. Vse, ki bi v roke dobili omenjene ponaredke, pozivajo, naj denar prinesejo na najbližjo policijsko postajo.