Škofom ne bo treba na sodišče

Sojenje Mirku Krašovcu zaradi financiranja obnove dvorca Betnava gre h koncu.

Objavljeno
15. november 2015 21.38
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Sodnica je na zadnji glavni obravnavi zavrnila predlog tožilca specializiranega državnega tožilstva Stanislava Pintarja, da naj na prostor za priče pokliče takratne škofe Franca Krambergerja, Antona Stresa in Marjana Turnška. Vprašal bi jih, kaj vedo o financiranju načrtovane obnove dvorca Betnava in o vlogi nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca pri tem.

Za začetek decembra je okrožna sodnica Romana Gradič napovedala tri nadaljevanja obravnav, na katerih bosta tožilec in Krašovčev zagovornik Velimir Cugmas imela sklepni besedi, potem pa je mogoče pričakovati sodbo.

Tožilec je že januarja ob začetku ponovnega sojenja Krašovcu predlagal zaslišanje škofov, ki so bili Krašovcu nadrejeni in so odločali o vsaki več kot milijon evrov vredni investiciji. Sodnica je odločitev o predlogu preložila na konec sojenja. Ta se je približal in zdaj je zavrnila tudi predlog obrambe o zaslišanju stečajne upraviteljice družbe Betnava ter pridobitvi dokumentacije iz stečajnega postopka.

Zaplet

Naj osvežimo, česa je obtožen Mirko Krašovec. Leta 2013 je bil Krašovec obsojen na dve leti zapora zaradi napeljevanja k neupravičeni pridobitvi 1,772 milijona evrov evropskega denarja od ministrstva za gospodarstvo za obnovo dvorca Betnava, in sicer jeseni leta 2009.

Nadškofija mu je odvzela vse nazive, novembra lani pa je višje sodišče sodbo razveljavilo. Krašovec edini izmed vpletenih in vseh, ki so priznali krivdo in se s tožilstvom pogodili za kazni, te ni priznal. Tudi na ponovljenem sojenju je ves čas trdil, da je nedolžen ter žrtev konstrukta in lažnivih prič.

Sodišče je letos ponovno zaslišalo številne priče, med njimi nekdanjo direktorico Betnave Dragico Marinič, nekdanjega direktorja direktorata za turizem Marjana Hribarja, v sredo pa spet še zadnjo pričo, nekdanjega vodjo investicij in vzdrževanja v Nadškofiji Maribor ter nadzornika obnove Betnave Antona Ekarta, ki se zdaj ni več veliko spomnil.

Krašovčev zagovor temelji na njegovi trditvi, da v inkriminiranem obdobju med koncem septembra in sredino oktobra 2009 več ni imel pooblastil za odločanje o investiciji, saj so se z njo ukvarjali le še Vegrad in direktorica Hilda Tovšak, ministrstvo za gospodarstvo, Ekart in Mariničeva. Njegov zagovornik Cugmas pa poskuša dokazati, da je ministrstvo spodbujalo družbo Betnava, naj hitreje porabi odobrena sredstva, in da je del dokumentacije o stanju na gradbišču izginil.

Osnovni očitek je, da so bile ministrstvu kot podlaga za izplačilo sofinanciranja obnove predložene listine o materialu za dvorec, ki ga na gradbišču ni bilo. Krašovec pravi, da s spornim zahtevkom ni bil seznanjen in ga od Ekarta ali Mariničeve niti ni zahteval.

O zavrnitvi predloga tožilca, da naj sodišče zasliši tri škofe, nam je Krašovec včeraj dejal, da s tem, kaj se je dogajalo na Betnavi, niso bili toliko seznanjeni, da bi lahko kaj razjasnili.