Škorčeva zavrača obtožbe Joštovega odvetnika

Vesna Škorc, ki je prva javno spregovorila o domnevnih spolnih zlorabah v Artičah, kjer je služboval zdaj že pokojni župnik Karel Jošt, je zavrnila obtožbe njegovega odvetnika.

Objavljeno
15. januar 2007 11.55
Obtoženi župnik Karl Jošt
Krško - Vesna Škorc, ki je prva javno spregovorila o domnevnih spolnih zlorabah v Artičah, kjer je služboval zdaj že pokojni župnik Karel Jošt, obtožen 16 kaznivih dejanj spolne zlorabe oseb, mlajših od 15 let, se je odzvala na sporočilo za javnost Joštovega zagovornika Zorana Dularja. Škorčeva, katere primer je zastaral in v kazenskem postopku ni sodelovala ne kot oškodovanka ne kot priča, je pojasnila, da z domnevnimi oškodovankami ni govorila in da ni povezana z govoricami o Joštu.

Dular je v izjavi za javnost zapisal, da oseba, ki je sprožila govorice in v javnosti razgaljala grehe obtoženca, v postopku ni dobila svojega mesta žrtve. Slednje pa po dolgih letih od domnevnih dejanj o ravnanjih obtoženca niso vedele veliko, ali pa to, kar so opisovale, sploh ni bilo kaznivo dejanje.

Dular: Novinarji ustvarili občutek krivde duhovnika in cerkve

Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati, kljub temu pa so po Dularjevem mnenju predvsem novinarji pri ljudeh ustvarili občutek krivde duhovnika in sovražen občutek do institucije, kateri je pripadal. Kot navaja, so bili pritiski na sodišče takšni, da se je resno vzbujal dvom v nepristranskost sodnega postopka. Vanj je neupravičeno posegala predvsem nestrokovna javnost, ki je bila navdahnjena z nedopustnimi izjavami oseb, ki so kršile molčečnost in tajnost obravnavanih vprašanj z razlaganjem zadeve pred javnostjo, je med drugim v izjavi za javnost zapisal Dular.

Kdo se bo opravičil Cerkvi?

"Kdo je tisti, ki se bo opravičil Cerkvi, njenim duhovnikom, redovnicam in redovnikom ter njihovim vernikom," je Dularjevo izjavo navedla Škorčeva. V izjavi za javnost pa ga je vprašala, zakaj ne premišljuje v drugo smer in sicer, kdo je tisti, ki se bo opravičil vsem "tem deklicam" in naposled tudi njej.

Z motivom koristoljubja moralno diskreditirati žrtve

"Govori se o koristoljubju in da si želijo žrtve izboljšati finančno stanje," je dejala zdaj 25-letna Škorčeva in dodala, da so njej očitali, da jih je nagovarjala k temu, da so spregovorile o domnevnih spolnih zlorabah. Kar pa Škorčeva zanika, saj deklet ne pozna. Poudarila je, da ni o zadevi spregovorila zaradi denarne odškodnine, ki je tudi ne namerava zahtevati, ampak ker je spolnega nasilja veliko več, kot se o njem piše in govori.

"Ni je vsote, ki bi mi lahko odvzela te bolečine," je zapisala Škorčeva in dodala, da si je želela le to, da bi slišala dokončno obsodbo, "pa nikakor iz maščevanja". Medijem pa se je v sporočilu za javnost zahvalila, ker so ji verjeli, saj se brez medijev po njenem mnenju zadeve ne bi premaknile.

Kot je znano, je župnik Jošt, ki je več kot 30 let služboval v kraju Artiče pri Krškem in v bližnjih Sromljah, 7. januarja umrl v duhovniškem domu v Mariboru, kjer je bil v hišnem priporu, pokopali pa so ga 10. januarja na pokopališču Črešnjice.