Slabša varnost na mariborskih cestah

V prvem poletju na območju mariborske policijske uprave na cestah umrlo 12 ljudi, lani v enakem obdobju devet.

Objavljeno
05. september 2014 15.26
oba*Nesreča Vučja vas
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Maribor - »Prometno varnostne razmere na območju policijske uprave Maribor so bile v obdobju januar-julij 2014 slabše kot v enakem obdobju 2013,« so sporočili iz mariborske policije uprave. V tem obdobju so sicer obravnavali pet odstotkov manj prometnih nesreč (2.022), vendar so bile posledice, vsaj kar se tiče črne statistike, hujše, saj je v prometnih nesrečah umrlo 12, medtem ko so lani v prvem polletju zabeležili devet smrtnih žrtev.

Uporaba varnostnega pasu je po navedbah mariborskih policistov zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na posledice prometnih nesreč. Delež uporabe varnostnih pasov je v prvih šestih mesecih pri udeležencih prometnih nesreč znašal 80 odstotkov, lani v enakem obdobju 83. »V prometnih nesrečah IV. kategorije oziroma pri umrlih udeležencih, ki bi lahko uporabljali varnostne pasove, je bil delež uporabe varnostnih pasov 50 odstoten (lani 56 odstoten), pri hudo telesno poškodovanih udeležencih pa je samo 49 odstotkov (lani 60 odstotkov) udeležencev uporabljalo varnostni pas,« so sporočili iz mariborske policijske uprave.

Pri najhujših prometnih nesrečah posebej izstopa, tako policija, neuporaba varnostnih pasov potnikov na zadnjih sedežih osebnih avtomobilov. Ob tem so na mariborski policiji napovedali, da bodo od 8. do vključno 19. septembra na območju njihove policijske uprave izvajali poostren nadzor prometa, s poudarkom na nadzoru uporabe varnostnih pasov.

Gre sicer za aktivnosti, ki so tudi del evropsko usklajene akcije nadzora nad uporabo varnostnih pasov z imenom »Seatbelt«, ki bo potekal od 8. do 14. septembra. Cilji teh aktivnosti je po navedbah policije med drugim ponovno opozoriti na pomen dosledne uporabe varnostnega pasu med vožnjo, povečati stopnjo pričakovanja, da bodo vozniki in potniki, ki med vožnjo ne bodo uporabljali varnostnega pasu, da bodo ustrezno obravnavani s strani policije.