»Sladkala« mu je kavo, ki bi ga skoraj ubila

Tožilstvo očita Maji Magister, da je prijatelju Pavlu R. podtaknila antipsihotik.

Objavljeno
27. september 2013 17.00
SLO.,LJ., SOJENJE 26.9.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Pisci kriminalnih romanov, ki iščejo dobre zgodbe, se ne bi branili te, ki je na zatožno klop pripeljala 33-letno Majo Magister iz Ljubljane. Ima namreč vse – mlado dekle, starejšega »sponzorja« in domnevno željo po denarju, kar bi se za 79-letnega možakarja skoraj končalo tragično, kot trdi tožilstvo.

Da je brez poklica in brez zaposlitve, je pa lastnica garsonjere in avtomobila, je že v preiskavi na sodišču povedala Maja Magister, ki se mora zdaj zagovarjati zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe in velike tatvine. Da to velja še danes, le avtomobila da nima več, je na predobravnavnem naroku te dni povedala tudi sodnici Alenki Gregorc Puš, ki pa jo je zanimalo, kako se torej mladenka preživlja. »Prijavljena sem na zavodu, pomaga pa mi tudi moj fant,« je pojasnila, na vprašanje, ali prizna krivdo, pa je odgovorila, da ne.

Magistrova namreč zanika, da bi se zgodilo tako, kot trdijo tožilci. Ti so prepričani, da je junija 2010 Pavlu R., rojenemu leta 1934, v ljubljanskem lokalu Krinka bar v kavo poleg sladkorja dala še 100-miligramsko tableto leponex, ki vsebuje klozapin. Gre za močan antipsihotik, ki se ga ne branijo niti odvisniki, in ima lahko močne in številne stranske učinke, povzroča omotičnost, zaspanost, med drugim znižanje krvnega tlaka. Lahko pa poveča tudi učinek kofeina v kavi. Te učinke je na lastni koži občutil tudi Pavel R. Tožilstvo je prepričano, da bi brez hitre zdravniške pomoči lahko tudi umrl, njegovo življenje je bilo tako ogroženo.

Maldivi, Egipt in Grčija

Maja Magister, ki je bila tudi odvisnica od mamil, je pred časom kot podnajemnica živela v hiši Pavla R. A nato se je med njima spletlo več. Pavel R. je skoraj pet desetletij mlajše dekle vozil tudi na počitnice. Bila sta na Maldivih, pa v Egiptu in dvakrat v Grčiji. Večkrat ji je tudi posojal denar, ki ga je vračala po svojih zmožnostih, dolga se je čez čas nabralo za 4000 evrov.

Kot je v preiskavi povedala Magistrova, sta bila prijatelja, ki sta se dobivala približno dvakrat na teden. Junija 2010 sta bila dogovorjena za nov izlet. Tokrat nič eksotičnega, le konec tedna v Čateških toplicah. Zjutraj sta se dobila na kavi in kot je preiskovalcem povedal Pavel R., mu je v kavo Magistrova, ki sicer tega ni imela v navadi, stresla sladkor. Pavel R. je policistom še povedal, da ga je pred tem spet prosila, naj ji posodi denar, a ga ni imel, pri sebi je imel le 240 evrov za njun konec tedna v dvoje.

Ko je spil kavo, mu je Magistrova menda dejala, da tak ne more voziti. Potem ko sta se odpeljala proti stanovanjskem bloku Magistrove, se je to izkazalo za resnično, moral je ustaviti, Magistrova pa je poklicala reševalce.

Policiste so poklicali iz ljubljanskega kliničnega centra in povedali, da so na urgenco sprejeli možakarja, ki je bil v hudem šoku, močno se je slinil, bil je nemiren, imel je zelo nizek krvni tlak. Kasneje so te stranske učinske pripisali leponexu. Magistrove, ki jih je obvestila o zdravstvenem stanju prijatelja, niso mogli več priklicati na telefon. Pavel R. je policistom najprej dejal, da je bil v dvomih, da mu je nekaj podtaknila prav ona ona, opisal je, kako ji je posojal denar in jo vozil na počitnice. Mogoče pa bi to lahko storila, da bi mu vzela denar za Čateške toplice, je nato dodal.

In res je imela Magistrova, ki so jo policisti v bližini stanovanjskega bloka ustavili okrog pol šeste ure popoldan, pri sebi precej zanimivih predmetov. V torbici je imela mobitel Pavla R., njegovo uro znamke Rolex, ključe od stanovanja in 240 evrov. Vse razen denarja je izročila policistom, povedala je, da ji je Pavel R. dejal, naj poskrbi za te stvari, denar pa mu je vrnila kasneje, ko je prišel iz bolnišnice.

Nič ji ne očita

Magistrova ni izključila možnosti, da je Pavel R. sam vzel to zdravilo, zaradi tega je njena obramba sodišču med drugim predlagala tudi, naj zasliši podnajemnico, ki ima menda tudi sama več različnih zdravil v kopalnici v hiši. Je pa podnajemnica, v hiši se jih sicer menda izmenjuje cel kup, po naših podatkih povedala tudi, da je tistega dne okrog pol tretje ure popoldan zalotila Magistrovo, kako stika po hiši.

Sojenje je zaradi obveznosti sodnice prestavljeno za nedoločen čas. Magistrovi zaradi očitkov posebno hude telesne poškodbe grozi do 10, zaradi velike tatvine pa do pet let zapora. Ji pa za razliko od tožilstva očitno ničesar ne očita Pavel R. Kot je pred časom povedala v preiskavi, sta po dogodku namreč še naprej prijateljevala.