Slodej: Preiskava NPU bi se lahko razširila v sosednje države

Vodja preiskave NPU Robert Slodej je povedal, da policija že sodeluje z organi iz ene od sosednjih držav.

Objavljeno
20. september 2013 16.46
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - Današnja preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) bi se lahko razširila tudi v sosednje države, ali se bo to zgodilo, pa bo pokazal potek same preiskave, je v izjavi medijem dejal vodja preiskave NPU Robert Slodej. Ena oseba, neuradno prvi mož NLB Janko Medja, ostaja v pridržanju, zaenkrat pa kaže, da bo po končani preiskavi izpuščen.

Preiskovalci NPU na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave danes izvajajo izvajajo sedem hišnih preiskav, v okviru katerih iščejo dokaze zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. Šlo naj bi za posle Unicredita z delnicami Mercatorja, v času, ko je bil Medja član uprave te banke.

Slodej je dejal, da policija že sodeluje z organi iz ene od sosednjih držav. Pod drobnogledom kriminalistov sta se namreč znašla, kot je dejal Slodej, osumljenec, ki je deloval v skupini oseb, in pa ena pravna oseba. Osumljencu je bila prostost odvzeta zaradi zagotovitve navzočnosti na sami hišni preiskavi in pa bojazni uničenja sledov kaznivih dejanj.

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi danes pridržano osebo privedli tudi do preiskovalnega sodnika, ki bi odločal o odreditvi pripora, pa je Slodej dejal, da dosedanji potek preiskovanj ne kaže na to.

»Osumljena oseba je bivša zaposlena v eni finančnih ustanov, ki spada v skupino bank. Oseba je delovala v skupini oseb, ki so pri opravljanju bančne in borzne dejavnosti na območju Slovenije in sosednjih držav prišli do informacije, da namerava ena izmed gospodarskih družb iz sosednje države prevzeti slovensko gospodarsko družbo,« je pojasnil Slodej. Po neuradnih informacijah sta omenjeni družbi Mercator in Agrokor.

»Ta informacija bi vplivala na ceno vrednostnih papirjev, ki kotirajo na rednem trgu v Sloveniji,« je pojasnil Slodej. Na podlagi te informacije je skupina bank, kot je dejal, začela z nakupom vrednostnih papirjev slovenske gospodarske družbe po nižji ceni, kot pa je bila predvidena njena prevzemna cena, je pojasnil Slodej.

Za kaznivo dejanje zlorabe notranje informacije po 238. členu kazenskega zakonika je predpisana zaporna kazen do pet let. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.