Slovaškega pohodnika iščejo že skoraj teden dni

Šestindvajsetletni Martin Pavlus se po sobotnem vzponu na Matajur ni vrnil v dolino.

Objavljeno
14. september 2012 12.15
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Kobarid - Danes se nadaljuje iskalna akcija pogrešanega 26-letnega Slovaka Martina Pavlusa, ki se po vzponu na Matajur v soboto ni vrnil v dolino. V iskalni akciji, ki jo vodijo bovški policisti, sodeluje 21 ljudi, pregledali pa bodo vodotoke v nižjem predelu Matajurja, je za STA povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Nova Gorica Dean Božnik.

Pri iskanju tokrat policistom Policijske postaje Bovec in posebne policijske enote - Gorske enote PU Nova Gorica pomagajo tudi člani GRS Tolmin, PGD Kobarid in dva občana.

Prejšnje dni so bili v Kobaridu tudi svojci pogrešanega Pavlusa, ki so policistom in reševalcem pomagali z dodatnimi informacijami in spremljali iskalno akcijo.

Policija je bila v soboto po 20. uri obveščena, da se je na območju Matajurja izgubil državljan Slovaške. Na vrh Matajurja je v soboto odšla skupina treh slovaških planincev, med njimi tudi pogrešani 26-letni slovaški državljan. Vozila so parkirali pri vasi Avsa nad Livkom, nato so se peš odpravili proti vrhu Matajurja.

Ob vrnitvi okrog 14. ure je omenjeni pogrešani planinec na višini 1300 metrov zapustil skupino in se odločil, da se bo sam vrnil v dolino peš, kamor pa do večernih ur ni prispel.

Slovaški državljani so zato zvečer o pogrešanem planincu obvestili Center za obveščanje, ki je sprožil iskalno akcijo, žal pa pogrešanega do danes še niso našli. Iskanje so morali v sredo zvečer sicer prekiniti zaradi slabega vremena in ga danes ponovno nadaljujejo.

Pogrešanega so v teh dneh iskali tudi italijanski člani gorske reševalne službe na italijanski strani Matajurja oz. državne meje, ki so širše območje Matajurja pregledovali tudi s helikopterjem.