Slovenca v Siriji rožljala z orožjem

Za Slovenca, ki se je streljal v Siriji in so mu na domu našli orožje, ni dokazov o terorizmu.

Objavljeno
25. september 2014 17.43
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Zdaj je že uradno jasno, da sta se pred časom v Siriji borila najmanj dva Slovenca, ki pa jima ne morejo očitati povezav s terorizmom, zgolj sodelovanje v vojni – ne glede na to, na kateri strani sta bila – pa po slovenski zakonodaji ni kaznivo.

Po sredinih hišnih preiskavah v Ljubljani in na Vrhniki, ko so pri osumljencu (neuradno gre za Boštjana Skubica) zasegli nekaj kosov orožja in nabojev (ne drži, da so mu zasegli raketomet, bilo je le nefunkcionalno ohišje), je v javnosti završalo, češ da Sloveniji grozi teroristična nevarnost, saj se Skubic domnevno pred časom vojskoval v Siriji na strani teroristov. Na policiji so potrdili, da se je zaradi razmer v regiji in v svetu stopnja ogroženosti v Sloveniji spremenila, niso pa zaznali terorističnih dejavnosti.

»Slovenska zakonodaja ne kriminira sodelovanja v vojnih žariščih,« je jasno odgovoril Marjan Fank, direktor uprave kriminalistične policije, na vprašanje, zakaj bodo osumljenca, ki se je pred časom (menda lani) boril v Siriji, preganjali le zaradi neupravičenega prometa z orožjem, ne pa zaradi kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. Kot primer je navedel sredino 90. let, ko se je precej ljudi prostovoljno borilo v vojni v BiH, pa ni bilo prav nobene zakonske podlage za pregon.

»Za zaseženo orožje moramo imeti dokaze, da je za teroristične namene, in če bi imeli te podatke, bi ukrepali. Prav tako bi sprožili vse postopke, če bi ugotovili, da je bilo pri vojskovanju posameznika kršeno mednarodno pravo zoper človečnost,« je še dodal. Ob kritikah, zakaj policija ni sprožila ostrejših ukrepov zoper zdaj identificirana posameznika, je Fank še enkrat ponovil, da zgolj ugibanje, da bi lahko nekdo sodeloval v terorističnih skupinah, ni dovolj za privedbo k preiskovalnemu sodniku.

Ob vsem tem se postavlja še eno resno vprašanje, ki preiskovalcem precej oklesti možnost ukrepanja. Slovenca, ki sta se borila v Siriji, sta se za ta korak menda odločila že pred kakšnim letom, ko Islamska država, ki jo je mednarodna skupnost označila za resno teroristično grožnjo, še ni bila ustanovljena. Torej ni bilo določeno, na kateri strani bi se morala boriti, da bi bila na »pravi«, in ne na teroristični strani, saj so se razmere v zadnjih mesecih precej spremenile.

Za razkrita Slovenca, ki sta v Siriji prijela za orožje, se ve, da sta veliko komunicirala na spletu, imela pa sta tudi neposredni stik z bosanskimi državljani. Ali so na osumljenca postali pozorni na podlagi opozoril bosanskih oblasti, Fank ni razkril, je pa potrdil, da so bile preiskave plod sodelovanja partnerskih služb v Sloveniji in drugih varnostnih organov na tujem. Zatrdil je, da razmere spremljajo in so vsak dan v stiku s Slovensko varnostno-obveščevalno službo (Sova) in drugimi službami.

Sova že pred leti zaznala osumljene

Bosanska obveščevalna služba je menda med nedavno operacijo Damask dobila podatke, da sta dva Slovenca, Rok Žavbi in Boštjan Skubic, po srečanju z Bilalom Bosnićem, radikalnim imamom, odšla v Sirijo. Nekaj časa sta domnevno preživela na Bosnićevi kmetiji v Buzimu, potem pa prek Turčije odšla na bojišče. Bosanske varnostne službe menijo, da sta to prva Slovenca, ki sta se borila na strani džihadistov.

V začetku septembra je bosanska policija v Sarajevu, Kiseljaku, Zenici, Maglaju, Srebreniku, Buzimu in Tesliću izvedla obširne racije, v kateri so iskali islamske skrajneže, ki podpirajo Islamsko državo in so povezani s terorizmom. Lisice so nadeli tudi Bilalu Bosniću, de facto vodji radikalnih salafistov oziroma vahabitov v BiH. Takrat smo v Delu že pisali, da je prav Bosnić januarja leta 2011 s pridigo odprl molilnico sunitske muslimanske skupnosti v Ljubljani. Društvo, ki je odprlo molilnico, je zaznala tudi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija.

Odprtje molilnice se je po naših podatkih najverjetneje dogajalo v prostorih, ki jih je (tedaj) uporabljalo Društvo za promocijo islamske kulture v Sloveniji El-Iman. Po ugotovitvah Sove molilnico obiskujejo vahabitski pridigarji, ki zagovarjajo nasilje proti Zahodu. Agencija naj bi po naših informacijah zaznala dva pridigarja iz vrst bošnjaških vahabitov. Oba sta domnevno povezana z Bosnićem in zagovornika skrajnih islamskih idej. Sova je menda leta 2012 o tem obvestila tudi policijo in specializirano državno tožilstvo. To je zaradi občutljivosti in resnosti področja tudi usmerjalo zadnje aktivnosti policije.