Slovencem prodali 645 kilogramov zaščitenih školjk

Primorski policisti ovadili 12 ljudi, ki so bili vpleteni v tihotapljenje zaščitenih morskih datljev iz Hrvaške v Slovenijo.

Objavljeno
13. november 2015 11.55
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Koper − Primorski kriminalisti so v mednarodni preiskavi v sodelovanju s hrvaškimi kolegi iz Istre zaključili kriminalistično preiskavo proti mednarodni hudodelski združbi, ki je po navedbah hrvaške policije v Sloveniji prodala za 645 kilogramov zaščitenih školjk, morskih datljev. Školjke naj bi prodajali za 40 evrov na kilogram.

Hudodelska združba je po zbranih podatkih vodil 62-letni Hrvat iz Umaga. Združba je po navedbah koprske policijske uprave delovala tako, da je 62-letni Hrvat, ki naj bi bil vodja, od potapljačev iz hrvaške Istre prejel zaščitene morske školjke datlje ter jih nato s pomočjo različnih prevoznikov prek mejnih prehodov Dragonja in Sečovlje pretihotapil na območje Slovenije. V Sečovljah in Kopru so prevozniki školjke ponovno predali 62-letniku, ki jih je nato distribuiral v gostinske lokale na območju Portoroža, Kopra in Krasa.

»Člani združbe so med 12. avgustom in 12. oktobrom izvršili skupno 13 kaznivih dejanj nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami,« so danes sporočili iz koprske policijske uprave. Slovenska policija je po zaključku preiskave, v kateri je zasegla še približno 30 kilogramov školjk, vložila kazenske ovadbe proti 12 ljudi. Štirje ovadeni so doma iz območja Kopra, po eden pa iz Portoroža in Sežane, medtem ko šest osumljencev prihaja s sosednje Hrvaške.

»Osumljeni so si z očitanimi kaznivimi dejanji pridobili večjo protipravno premoženjsko korist, ki je znašala skupno približno 5800 evrov, ta pa je v nadaljevanju s preprodajo končnim odjemalcem še narasla na skoraj 9400 evrov,« so še sporočili iz policije. Za kaznivo dejanje nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami je zagrožena zaporna kazen do petih let.

Zaradi donosnosti tihotapljenja zaščitenih školjk iz Hrvaške v Slovenijo so po oceni policije organizator in njegovi sostorilci vztrajali pri tem dejanju. Kljub temu da so vozniki z zaščitenimi morskimi školjkami večkrat padli v roke policiji oziroma carini, je združba angažirala vedno nove sostorilce oziroma voznike.

O preiskavi so se razpisali tudi hrvaški mediji, ki poročajo, da je reški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK) v preiskavo zajel 11 ljudi, devet izmed njih je dobilo status osumljenca. Hrvaški preiskovalni sodnik je za dva odredil pripor, združba pa si je po navedbah uskoka pridobila za dobrih 22.000 evrov koristi.