Slovenec na Dunaju obsojen zaradi napada na prostitutko

Feliks Plohl bo v Avstriji zaprt dve leti, bosanski organi pa ga iščejo zaradi starih umorov.

Objavljeno
08. oktober 2013 20.10
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Na dve leti zapora je bil včeraj na Dunaju obsojen Slovenec Feliks Plohl, ki je pred kratkim pred zabaviščem Prater napadel prostitutko, o čemer smo poročali. Za njim je razpisana tudi mednarodna tiralica zaradi dvojnega umora in dveh poskusov umora v Bosni in Hercegovini iz leta 1994.

Feliks Plohl je zaradi napada na prostitutko včeraj stopil pred senat dunajskega deželnega sodišča, predsednica senata Claudia Zöllner pa mu je pojasnila, da se je zaradi mednarodne tiralice že začel ekstradicijski postopek. A tudi če ga bo Avstrija izročila bosanskim organom, bodo ti morali še malo počakati, saj bo njegov prihodnji dom dve leti zaporniška celica v Avstriji.

Plohl je namreč priznal očitke tožilstva, da je prišel v dunajsko četrt Leopoldstadt, kjer so dejavne prostitutke, in si izbral 29-letno Neveno I. Potem ko sta opravila, jo je v grmovju ob javnem stranišču napadel in pretepel ter ji ukradel torbico z 200 evri, menda zaradi denarne stiske. Policista v civilu sta slišala krike prostitutke in ga prijela. Sojenje se je tako hitro končalo, Plohl pa se je odpovedal pravici do pritožbe, zato je sodba že pravnomočna. Tožilec Michael Schietz je napovedal, da bo zaradi krivega pričanja preganjal Neveno I., saj je ta zanikala, da bi ponujala spolne storitve, in dejala, da se je le usedla na klop, nato pa jo je neznanec napadel in ji iztrgal torbico.

Ob izreku sodbe je sodnica povedala, da je bil Plohl pred leti že obsojen zaradi hudega zločina, a mu ga zaradi časovne oddaljenosti ni štela kot oteževalno okoliščino. Gre prav za zločin, za katerega ga iščejo bosanski organi. Kot smo poročali, je bil Plohl z vzdevkom Fela rojen decembra 1973 v Bihaću. Živel je v Sloveniji, nato pa se je med vojno na Balkanu vrnil v Bosno in Hercegovino, kjer je sodeloval v vojni. Zločin se je zgodil na silvestrovo, v noči na 1. januar 1994. Plohl je praznoval na bihaški Ulici Nijaza Salihodžića in je že nekaj popil, nato pa se je v bližini džamije sprl s tremi mladeniči, ki jim je zagrozil, da se bo vrnil z orožjem in jih vse pobil. Niso ga jemali resno, on pa je odšel in se vrnil z avtomatsko puško.

Zlatan Lonić je komaj preživel strel v trebuh, hudo ranjen je bil tudi Mehmed Kahrić, ki je strelom poskušal ubežati. Stekel je proti bližnjemu lokalu, a ga je Plohl zadel v hrbet. Plohl je streljal naprej in ubil mladoletnega Merlina Bratića, ki z dogodkom ni imel nobene zveze in se je zabaval na dvorišču svoje hiše. Do smrti je ustrelil tudi Huseina Mušanovića, ki mu je prekrižal pot. Plohl je bil obsojen zaradi dveh umorov in dveh poskusov umora, junija 1995 so ga obsodili na osem let zapora.

A Plohl ni bil dolgo za zapahi. V tistem času so zapornike izpuščali iz zapora, da so branili svojo državo, po le dveh mesecih je na prostost odšel tudi Plohl, ki se je s podpisom zavezal, da se bo po vojni vrnil v zapor. A namesto tega je izginil v neznano.