Slovenija ni dobila prvega obsojenega terorista

Dokazov, da je Ivan Cernic član mednarodne združbe in terorist, ni bilo.

Objavljeno
16. december 2015 17.50
Jure Predanič
Jure Predanič

Koper – »Upam, da je ta izkušnja vaša šola za vse življenje. Po eni strani ste nekdo, ki želi pomagati pomoči potrebnim. Živalim. Po drugi strani pa se sprehajate na skrajni meji, ki je zelo nevarna in kazniva. Pazite v bodoče,« je za slovo od sodnice slišal Ivan Cernic iz italijanske Gorice, ki je bil obsojen na 15 mesecev zapora.

Kljub zaporni kazni je lahko Ivan Cernic zadovoljen včeraj zapustil Okrožno sodišče v Kopru. Še bolj vesela je bila njegova mati, ki je od olajšanja kar zajokala. Specializirano tožilstvo je namreč zanj zaradi treh kaznivih dejanj − najhujše pa se je glasilo celo terorizem, zaradi česar pri nas še ni bilo obsodbe −, predlagalo sedem let zapora. Ker je bil obsojen na 15 mesecev zapora, v priporu pa je bil že eno leto in dva tedna, je veliko večino kazni tako že odslužil. Sodišče mu je pripor včeraj tudi odpravilo in kdo ve, ali bo Cernic sploh še moral nazaj za zapahe. »Predlagali bomo, da namesto tega opravi kakšno družbeno koristno delo,« je glede tega namreč povedal njegov zagovornik Gorazd Gabrič, ki se na odločitev sodišča seveda ne namerava pritožiti. Precej več razlogov za to pa ima tožilec Jože Levašič.

Dvom je sodišče vodil v oprostilno sodbo

»Glede na dokaze v spisu je verjetnost, da je storil kaznivo dejanje terorizma, popolnoma enaka tisti, da ga ni. Imamo trditev tožilcev, da je sodeloval s skupino neznanih sostorilcev, nimamo pa za to dokazov, prav tako ne za njegovo povezavo z grozilnimi pismi, kaj šele da je sploh vedel, da naj bi nekdo grozil češkim oblastem. V spisu torej razen tega, da mu je nekdo naročil, naj nekaj nekam pošlje, ni ničesar,« je ob razglasitvi sodbe povedala sodnica Meri Mikac in dodala, da je dokazano le, da je češkemu finančnemu ministru poslal živosrebrov klorid. »Priznal je, da je kupil in poslal naprej tistim, ki so to naročali. Ker pa imamo v Sloveniji visoke dokazne standarde, ga v dvomu oproščam,« je glede terorizma še povedala sodnica.

Tožilstvo je v obtožnici namreč zatrjevalo, da je Cernic terorist, član mednarodne kriminalne združbe, ki je v elektronskih pismih grozila češkim oblastem, se podpisovala kot Maščevalec in od njih zahtevala pet tisoč bitcoinov (1,6 milijona evrov), zahtevo pa pozneje celo zvišala na 6000 bitcoinov. Maščevalec je omenjal tudi živosrebrov klorid, ki bi ga sicer med drugim spravili v češka nakupovalna središča. Po besedah sodne izvedenke toksikološke stroke Majde Zorec Karlovšek gre za nevarno strupeno kemikalijo, za 70 kilogramov težkega moškega bi bilo usodno 2,03 grama.

Na spletu kupil tudi ekstazi, LSD in vozniško dovoljenje

A Cernic je povedal, da je substanco povsem legalno kupil prek eBaya, za 120 gramov je plačal 150 evrov, in sicer le z namenom zaslužka. Zavojčke po 10 gramov je prek spletne strani evolution namreč prodajal po 20 evrov. Ko je nekdo na ime inženirja Andreja Babiša na Češko naročil paket, o tem ni kaj preveč razmišljal in ga je poslal iz pošte v slovenskem Grgarju, saj ni vedel, da gre za češkega ministra.

Je pa bil Cernic obsojen zaradi preprodajanja mamil in ponarejanja listin, česar sicer ni niti zanikal. Prek spleta je tako kupil 50 pivnikov LSD (s podobo Marilyn Monroe) in skoraj 27 gramov ekstazija, naročil na poštno ležeče v Grgarju, in sicer na ime Boris Malnicher. Očitek ponarejanja listin si je nakopal, ker je na pošti pokazal lažno vozniško dovoljenje s tem imenom. »Za dokončanje študija sem potreboval denar, kakih 400 evrov. Zato sem se domislil, da bi jih zaslužil tako, da bi prodajal ekstazi in LSD. Opravil sem tri prodaje,« je povedal študent veterine, ki je že opravil zadnji izpit in se je že lotil tudi diplomske naloge. Dodal je, da je po spletu kupil tudi ponarejeno vozniško dovoljenje, in sicer za 150 evrov. Svojega pravega imena namreč ni hotel izdati kupcem, ki bi ga tako lahko začeli izsiljevati, da bi ga prijavili policiji.