Slovenska nevesta za devet tisoč evrov

Tujci, predvsem z balkanskih držav, so ob pomoči fiktivne žene dobili »vstopnico« za v države EU.

Objavljeno
29. maj 2015 18.42
Zdenka Lindič-Dragaš
Zdenka Lindič-Dragaš
Novo mesto – Sum storitve več kaznivih dejanj je pred dnevi v pripor »spravil« 49-letnega Ljubljančana, ki mu novomeški kriminalisti utemeljeno očitajo, da je z organizacijo fiktivnih porok z državljankami Slovenije omogočil prihod v našo državo in s tem v vse države EU 38 tujcem iz Srbije, predvsem Kosova, Črne Gore in BiH. Grozi mu osem let zapora, kaznovane pa bodo tudi fiktivne žene.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik je povedal, da so novomeški kriminalisti in policisti že lani zaznali dejavnost kriminalne združbe, ki se ukvarjala z neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Kmalu so prišli na sled več članom mednarodne kriminalne združbe, ki je s Kosova preko Slovenije v Švico tihotapila večje količine konoplje. Vozniki so bili slovenski državljani, ki so prevoze opravljali z osebnimi avtomobili. Lani je bilo naj manj šest takih prevozov, v enem so na Obrežju zasegli 18 kilogramov konoplje.

Med preiskavo zaznali še tihotapljenje ljudi

Pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov zaradi trgovine s prepovedano drogo je policija ugotovila, da se kriminalna združba ukvarja tudi s prepovedanim prehajanjem državne meje. Enkrat je za 500 evrov po glavi organizirala prevoz sedmih oseb s Kosova, ki so jih aretirali v Avstriji, drugič sta bili dve osebi prijeti v Ljubljani. V Slovenijo pa je spravila sedem možakarjev s Kosova, ki jim je za 5000 do 7000 evrov priskrbela zakonsko družico s slovenskim državljanstvom. Po poroki, čeprav navidezni, so tujci pridobili legalna dovoljenja za vstop in bivanje v Sloveniji ter za neovirano gibanje v ostalih državah EU.

Na Policijski upravi Novo mesto so za 14 izvršenih kaznivih dejanj ovadili 14 osumljencev, starih od 26 do 63 let, z območij Kranja, Tržiča, Ljubljane, Celja, Maribora in Murske Sobote. Po zaslišanjih v Krškem je bil odrejen pripor za dva. Organizator kriminalne združbe, 31-letni slovenski državljan iz Kranja, je bil v preteklosti že obravnavan v zvezi s kaznivimi ilegalnimi migracijami, v Švici pa je bil pred petimi leti obsojen za trgovanje s prepovedanimi drogami. Pri nas mu za ta kazniva dejanja grozi od pet do 15 let zapora, zagrožena zaporna kazen za ilegalne migracije, storjene v kriminalni združbi, pa je do osem let.

Organizator zaslužil 270.000 evrov

V obsežni preiskavi je novomeškim kriminalistom in policistom padla v roke še druga kriminalna združba, ki je od druge polovice leta 2013 do 23. maja letos z navideznimi porokami omogočila preselitev v Slovenijo in s tem v vse države EU 31 tujcem iz držav na območju nekdanje Jugoslavije, predvsem iz Srbije, Črne Gore in BiH. Poroke s slovenskimi državljankami so bile opravljene na desetih različnih upravnih enotah, vse vloge za »združitev družine« oziroma za pridobitev dovoljenja za začasno bivanje družinskega člana pa je dobila Upravna enota Ljubljana. Tujci so za navidezno ženo plačali 9000 evrov, tako da je osumljeni organizator v manj kot dveh letih zaslužil prek 270.000 evrov.

Zalomilo se mu je menda tudi zato, ker navideznim ženam ni dajal obljubljenih štirih tisočakov. Gospe, ki nimajo ne moža ne denarja, bodo seveda ovadene za pomoč pri kaznivem dejanju, a menda lahko upajo na milo kazen, saj so na koncu glavne žrtve. Še vedno so tudi poročene, saj po veljavni zakonodaji niti fiktivne poroke ni možno avtomatično razveljaviti, bodo pa njihovi fiktivni možje, ki so večinoma v Avstriji, Nemčiji in drugod po EU, skoraj gotovo ostali brez dovoljenj za začasno bivanje in prosto gibanje v državah EU.

Kazenski pregon zaradi navideznih zakonskih zvez naj bi bil v skrajno pravno sredstvo, ki se uporabi, če le ni možno nezakonitosti preprečiti na drug način. Zato je v obravnavanih primerih potrebno doseči sodno razveljavitev navideznih zakonskih zvez. Pregon pa je možen v primerih, ko storilci povzročijo drugo prepovedano posledico, ne pa kot samostojno kaznivo dejanje, zgolj zaradi njene sklenitve. Podan mora biti naklep storilca, da s sklenitvijo zakonske zveze (kot pripravljalnim dejanjem) doseže korist oziroma določen drug namen, ki je po kazenskem pravu prepovedan oziroma nedovoljen.