Slovenske priče v zadevi Patria na Finskem ne bodo zaslišane

Obramba je predlog umaknila, tožilstvo zaslišanja slovenskih prič nikoli ni želelo.

Objavljeno
16. september 2013 22.36
SLOVENIJA,POČEK 21.6.2010 VAJA PATRIJ NA VOJASKEM POLIGONU POCEK.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Helsinki/Ljubljana - Obramba obtoženih v sojenju v zadevi Patria na Finskem je umaknila predlog za zaslišanje slovenskih prič Ivana Črnkoviča, Walterja Wolfa, Toneta Krkoviča, Janeza Janše, Jureta Cekute in Petra Zupana. To so po poročanju TV Slovenija (TVS) potrdili tako na finskem tožilstvu kot Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Po poročanju nacionalne televizije gre sicer za odločitev, ki je povsem procesne narave. Obramba je namreč sprva zahtevala njihovo zaslišanje, zdaj pa je predlog umaknila. Medtem si tožilstvo zaslišanja slovenskih prič niti ni želelo.

Sojenje šestim nekdanjim vodilnim možem finskega orožarskega podjetja Patria, ki so obtoženi podkupovanja pri prodaji osemkolesnikov Sloveniji v zadevi Patria, se je v finskem kraju Hämeenlinna začelo 20. avgusta. Na zatožno klop so tedaj sedli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, zastopnik koncerna za Slovenijo Reijo Niitynen, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles, ki je bil tudi izvršni vodja projekta, Heikki Hulkkonen, glavni finančni direktor Kai Nurmio ter direktorja prodaje in trženja Tuomas Korpi in Jarmo Puputti.

Razen Pupputijia so vsi obtoženi podkupovanja javnih uslužbencev v Sloveniji oz. oseb, ki so vplivale na nakup 135 osemkolesnikov za Slovensko vojsko. Za Wiitakorpija, Niitynena, Hulkkonena in Korpia je tožilec Jukka Rappe zahteval dve leti in pol zapora, za Nurmija pa eno leto pogojne zaporne kazni. Obtoženi so vse obtožbe zavrnili.

Sojenje zaradi podkupovalne afere je že dočakalo epilog na prvi stopnji v Sloveniji in Avstriji. V začetku junija je sodišče v Ljubljani obsodilo nekdanjega premiera Janeza Janšo na dve leti zapora, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa na 22 mesecev zaporne kazni. Sodišče na Dunaju je obsodilo posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla. Sodbe sicer še niso pravnomočne.