Slovenski in italijanski kriminalisti skupaj pretrgali kokainsko navezo

Člani mednarodne kriminalne družbe, večinoma albanskega rodu, so preprodajali v Trstu, stanovali pa v Ankaranu.

Objavljeno
07. oktober 2014 14.19
Posodobljeno
07. oktober 2014 15.01
Iztok Umer
Iztok Umer

Trst, Koper - Z več kot trimesečnim tesnim sodelovanjem kriminalistov koprske policijske uprave in agentov letečega oddelka pri tržaški kvesturi ter tožilstev z obeh strani meje so v ponedeljek nataknili lisice še zadnjim članom italijansko-albansko-slovenske kriminalne združbe, ki je v Trstu preprodajala kokain in hašiš. Koprski kriminalisti so aretirali 62-letnega slovenskega taksista in 26-letnega albanskega organizatorja trgovine z drogo Ibrahima Rezija, tržaški preiskovalci pa so aretirali devet članov združbe, štiri italijanske državljane Italije in pet albanskih državljanov.

Kot so povedali na včerajšnji skupni tiskovni konferenci obeh policij in tožilstev na tržaški kvesturi, so v celotni akciji v Sloveniji zasegli 717 gramov kokaina in 65.000 evrov gotovine, za katero utemeljeno sumijo, da izvira iz kokainskih poslov, na tržaškem območju pa so zasegli poldrugi kilogram kokaina in 750 gramov hašiša ternekaj motornih vozil, ki so jih osumljenci uporabljali za razpečevanje droge.

Vodja letečega oddelka pri tržaški kvesturi Fabio Soldatich je povedal, da so njihovi agentje po daljši preiskavi aretirali Tržačana Andrea Tonina, pri kateremu so zasegli 200 gramov kokaina. S prikritimi policijskimi metodami so ugotovili, da je mamilo dvigoval na dogovorjenih skrivališčih v mestu in okolici in da so glavni oskrbovalci z drogo Albanci.

Po Toninovi aretaciji so albanski prekupčevalci zaslutili, da jim gori za petami, zato so le navidezno zapustili Trst in se preselili na našo stran meje, kjer jim je v Ankaranu zagotovila najemniško stanovanje Ukrajinka. Povezali so se še z 62-letnim koprskim taksistom, ki jih je prevažal v Trst, kamor so redno prenašali prepakiran kokain, ki so ga največkrat spravili v pločevinke coca-cole s prirejenim dvojnim dnom.

Pošiljke so puščali na dogovorjenih mestih, kjer so jih prevzemali preprodajalci ali naročniki iz Trsta. Ti so Albancem tudi posojali svoja vozila. Po besedah Soldaticha nihče od italijanskih in albanskih osumljencev v kokainski navezi ni bil zaposlen, živeli so izključno od neupravičene prodaje droge.

Po besedah vodje sektorja kriminalistične službe PU Koper Deana Juriča so njegovi kriminalisti, ki so poleg 26-letnega organizatorja Ibrahima Rezija in 62-letnega slovenskega taksista spisali kazensko ovadbo še proti enemu Italijanu in enemu Albancu.

Po zaslišanju je preiskovalni sodnik koprskega okrožnega sodišča odredil pripor za albanskega organizatorja, pri katerem so med hišno preiskavo zasegli 27.000 evrov gotovine, večje število GSM aparatov, pripravljene ovoje za pakiranje kokaina, 117 gramov kokaina in več kosov zlatnine, za katero še preverjajo izvor.