Cariniki in policisti skupaj proti kriminalu

Slovenska policija in Finančna uprava RS sta uspešno sodelovali v operaciji Arhimed pod okriljem Europola.

Objavljeno
24. september 2014 14.00
Posodobljeno
24. september 2014 14.00
J. S., kronika
J. S., kronika
Ljubljana − Od 15. do 23. septembra je potekala operacija Arhimed, namenjena usklajenemu poostrenemu nadzoru na različnih področjih policijskega in carinskega nadzora v vseh državah članicah EU, so sporočili s Finančne uprave RS.

Slovenska policija in Finančna uprava RS sta v okviru operacije sodelovali na področjih trgovine z ljudmi, gibanja transnacionalnih storilcev spolnih zlorab otrok, odkrivanja ponaredkov in ilegalnih migracij. Na Europolu je bil vzpostavljen operativni center, v katerem so bili prisotni predstavniki vseh sodelujočih držav članic, ki so skrbeli za sprotno izmenjavo prejetih informacij in zaprosil.

Cilj poostrenega nadzora (aktivnosti so opravljali na Letališču Jožeta Pučnika, v Luki Koper, na mejnih prehodih in v notranjosti države) na področju trgovine z ljudmi je bila identifikacija oseb, ki bi lahko bile žrtve tovrstne trgovine in storilcev, ki izvršujejo ta kazniva dejanja.

Na področju gibanja transnacionalnih storilcev spolnih zlorab pa so policisti nadzirali potnike v letalskem prometu, zlasti na letalskih linijah v Slovenijo oziroma na območje EU. Preverili so več oseb, pri čemer so identificirali dve potencialni žrtvi trgovine z ljudmi.

Finančna uprava RS je 17. septembra v koprskem pristanišču med drugimi pregledala dva zabojnika iz Kitajske, v katerih je našla blago, za katero obstaja sum, da krati pravice intelektualne lastnine. Zato je bilo začasno zadržanih več kot 27 ton oziroma 4396 plastenk s fitofarmacevtskim sredstvom (fungicidom).

Na področju ilegalnih migracij je potekala skupna operacija, ki sta jo vodila italijanski centralni direktorat za migracije in mejna policija pod okriljem Europola in ob pomoči agencije Frontex. Skupna operacija je bila namenjena poostrenemu nadziranju zunanje schengenske meje s ciljem identifikacije in prikaza poti ilegalnih migracij na notranjih in zunanjih mejah EU.

Slovenski policisti so v skupni operaciji sodelovali v okviru rednega dela in s poostrenimi nadzori, sodelovali so vsi mejni prehodi, vse policijske postaje za izravnalne ukrepe, pa tudi druge policijske postaje. Policisti so identificirali 25 nedovoljenih vstopov v državo, največ državljanov Afganistana in največ na državni meji s Hrvaško.

21. septembra 2014 so člani brežiške mobilne enote Finančne uprave RS v sodelovanju s policisti na območju MMP Obrežje v osebnem avtomobilu pri pregledu notranjosti vozila našli več eksplozivnih teles (bomb) in orožje.

Kriminalisti so orožje in bombe zasegli ter voznika kazensko ovadili. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je bil proti  njemu odrejen pripor.

Na mejnem prehodu Obrežje so policisti 19. septembra kontrolirali voznika osebnega avtomobila, ki so ga pregledali skupaj z delavci Finančne uprave RS. V vozilu so našli skrita dva zavitka neznane bele prašnate snovi, težka približno en kilogram, za katero je preliminarni test potrdil, da gre za prepovedano drogo heroin.

Tudi tega voznika so kriminalisti kazensko ovadili, privedli preiskovalnemu sodniku, ki je proti njemu odredil pripor.