Slovensko sodišče ne hiti z izročitvijo Genadija Ivanoviča Lisaka

Kaj je zagrešil ruski državljan Genadij Ivanovič Lisak, nam danes uradno dostopni viri niso odgovorili, čeprav smo jih o tem natančno povprašali. Domnevno je skupaj z Igorjem Ivanovim vodil tihotapske posla iz Kitajske v Rusijo in pri tem močno obogatel.

Objavljeno
15. februar 2011 21.44
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož, Ljubljana - Kaj je zagrešil ruski državljan Genadij Ivanovič Lisak, nam danes uradno dostopni viri niso odgovorili, čeprav smo jih o tem natančno povprašali. Iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za pravosodje so nam potrdili, da so pristojni organi Ruske Federacije 29. oktobra 2009 slovenskemu ministrstvu za pravosodje posredovali prošnjo za izročitev Genadija Lisaka in dokumentacijo, ki je potrebna za odločitev o izročitvi. Ministrstvo je omenjeno dokumentacijo še istega dne posredovalo okrožnemu sodišču v Kopru. In ker je zadeva še vedno v postopku odločanja pred sodiščem, nam ministrstvo podrobnejših informacij v zvezi s postopkom izročitve ni moglo dati.

Zgodbo o domnevnem ruskem mafijašu je te dni razkril Žurnal24. Res pa se je njegovo ime pojavilo že prej na spletnih straneh v družbi večje skupine domnevne »ruske mafije«. Po pisanju spletnih virov naj bi skupaj z Igorjem Ivanovim vodil tihotapske posle iz Kitajske v Rusijo in pri tem močno obogatel. Kriminalna združba naj bi tihotapila vse: od avtov do pohištva. V Vladivostoku naj bi imel tudi dve tovarni za predelavo rib. Oktobra 2006 je bil kot član stranke Združena Rusija izvoljen v parlament regionalne Primorske pokrajine, vendar je nedavno zaprosil za razrešitev s tega položaja. Po informacijah enega od naših virov, naj bi bil pred leti tudi prijatelj Vladimirija Putina, vendar sta se zaradi različnih pogledov pri določenih poslih razšla

Genadij Lisak je preko svojega podjetja Sedanka že konec leta 2007 ali v začetku 2008 kupil novo vilo nad Portorožem in zanjo odštel 3,2 milijona evrov. Kasneje je vanjo vložil še kupček denarja. Nakup portoroške vile so nekateri označili kot domnevno pranje denarja. Zvedeli pa smo, da so Genadija Lisaka v Portorož pripeljali slovenski podjetniki, ki sicer veliko poslujejo na ruskem trgu. Tiralico za njim je jeseni 2009 razpisal ruski Interpol, izdalo pa sodišče v Moskvi

Z ministrstva za pravosodje so 4. Maja 2010 koprsko sodišče povprašali, ali so že sprejeli odločitev glede izročitve. »Od sodišča smo prejeli odgovor, da so ovire za zaključek postopka zdravstvene težave obdolženca.« Ministrstvo je pridobilo od pristojnih organov Ruske federacije dodatno dokumentacijo in jo posredovalo sodišču. Genadija Lisaka so 4. novembra 2009 pripeljali pred preiskovalno sodnico v Kopru, ki ni odredila pripora za Lisaka, temveč zahtevala, da se mora redno javljati na policijski postaji, kar tudi vestno izpolnjuje. Med ruskim Interpolom in slovensko policijo je o tem primeru večkrat prišlo do izmenjave informacij. Neuradno vemo, da je Genadij Lisak hud srčni bolnik (ima presajeno srce) in zanj skrbijo slovenski zdravniki.