Smrt desetmesečnega dojenčka 
zaradi podhranjenosti?

Otrok iz okolice Mirne Peči, ki ni bil vpisan v knjigo rojstev, je pri omenjeni starosti tehtal le 3,5 kilograma.

Objavljeno
10. avgust 2011 17.28
Posodobljeno
10. avgust 2011 17.28
Iva Ropac, kronika, Di. Z., Zdravje
Iva Ropac, kronika, Di. Z., Zdravje

Ljubljana – Zaradi zastrupitve krvi je v torek v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru umrl desetmesečni otrok iz okolice Mirne Peči. Čeprav okoliščine oziroma vzrok septičnega šoka in posledične smrti niso jasne in jih bodo lahko natančno opredelili šele z obdukcijo, zdravniki kot možen vzrok omenjajo podhranjenost.

Po poročanju Radia Krke je otroček pri desetih mesecih tehtal zgolj tri kilograme in pol. S primerom se menda že ukvarjajo kriminalisti.

Novico o smrti otroka so potrdili v kliničnem centru in na novomeški policijski upravi, kjer so za omenjeni radio pojasnili, da so bili novomeški policisti včeraj obveščeni o slabem zdravstvenem stanju otroka, ta pa je istega dne ponoči umrl v intenzivni enoti ljubljanske bolnišnice.

Predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC Ljubljana Ivan Vidmar, ki je za Radio Krka potrdil novico o otrokovi smrti, je povedal, da so močno podhranjenega otroka v torek iz novomeškega zdravstvenega doma prepeljali v Ljubljano.

Dodal je, da je otrok umrl zaradi šokovnega stanja in septičnega šoka oziroma zastrupitve krvi, več pa bo pokazala obdukcija. Pristojna preiskovalna sodnica je menda izdala odredbo za izdelavo izvedenskega mnenja o smrti, izsledki Inštituta za sodno medicino v Ljubljani pa bodo predvidoma znani v prihodnjih dneh, še poročajo na spletni strani Radia Krke.

Otrok je domnevno tehtal le tri kilograme in pol in ni imel zdravniškega kartona oziroma zdravstvene kartice, kar pomeni, da sploh ni bil vpisan v knjigo rojstev. Zakonca imata menda več otrok, neuradno še pet, v družini pa se po neuradnih podatkih radia prehranjujejo le vegetarijansko.

Dr. Kenda: Nekateri starši ne znajo skrbeti za svoje otroke

Strokovni direktor Pediatrične klinike Ljubljana prof. dr. Rajko Kenda je pri tem za Delo povedal: »Tega tragičnega dogodka ne morem komentirati, ker ne poznam vseh okoliščin, toda očitno je, da nekateri starši ne znajo skrbeti za svoje otroke. Družba mora s sedanjimi mehanizmi preprečiti, da bi starši svojim otrokom škodili. Zato ti mehanizmi tudi obstajajo. Treba pa bo ugotoviti, zakaj so odpovedali.«

Novomeški kriminalisti že zbirajo podatke o okoliščinah, ki so zakrivile slabo zdravstveno stanje otroka. Na pediatrični kliniki pa bodo jutri na posebni tiskovni konferenci ponovili strokovno stališče glede vegetarijanstva in veganstva pri otrocih. »Posledična škoda je ogromna,« poudarja Rajko Kenda.