Smrtonosni kokain pomešan z levamisolom

V Sloveniji in nekaterih drugih državah EU se na črnem trgu pojavlja kokain, pomešan z levamisolom. Uporaba levamisola ima lahko številne negativne posledice, med drugim lahko povsem oslabi človekov imunski sistem.

Objavljeno
07. oktober 2009 18.12
V Lombardiji na italijanskem severu se širi preplah med uživalci kokaina
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Prav zaradi slabitve človeškega imunskega sistema,  je ta dovzeten za nevarne infekcije, ki lahko povzročijo tudi smrt, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja RS.

Uporabnike kokaina opozarjajo, naj bodo pozorni na znake, kot so visoka vročina, mrzlica, slabo počutje, otečene bezgavke, boleče razjede na sluznici, dolgotrajnejše vnetje grla, glivična obolenja, ognojki, kožne infekcije in pljučnica. Ob pojavu teh znakov je treba poiskati pomoč zdravnika.

 

Kot pojasnjujejo, je levamisol sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedalci. Pri ljudeh pa lahko povzroči razvoj zelo nevarne bolezni agranulocitoze, za katero je značilno drastično zmanjšanje števila belih krvničk, zaradi česar se lahko zelo hitro razvijejo nevarne infekcije.

 

V Sloveniji je po navedbah Inštituta za varovanje zdravja RS Center za forenzične preiskave levamisol potrdil kar v 22 odstotkih zaseženih in pregledanih vzorcev kokaina.

 

Po podatkih Agencije EU za droge so kokain, pomešan z levamisolom, zaznali še v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Španiji. V ZDA, kjer so zaradi uporabe kokaina, pomešanega z levamisolom, zabeležili številne zastrupitve ter tudi smrtne primere, pa se levamisol pojavlja kar v 70 odstotkih zaseženih vzorcev kokaina, so zapisali na IVZ.