So drogo na mirenski osnovni šoli prodajali tudi mlajši od 14 let?

Čeprav policisti varnostno problematiko v občini Miren-Kostanjevica ocenjujejo kot zelo dobro je župan Zlatko Martin Marušič prepričan, da so v preprodajo vključeni tudi mlajši od 14 let.

Objavljeno
02. november 2009 14.28
An.B./STA
An.B./STA
Miren - Čeprav policisti varnostno problematiko v občini Miren-Kostanjevica ocenjujejo kot zelo dobro na vseh področjih, je tamkajšnji župan Zlatko Martin Marušič izpostavil problematiko drog. V preprodajo drog v okolici mirenske osnovne šole naj bi bili po njegovih besedah vključeni tudi mlajši od 14 let.

 

Kot je znano, je mirenska osnovna šola sredi septembra prejela obvestilo, da v okolici šole preprodajajo droge, pri čemer so sumljivo dogajanje prijavili policiji. V tritedenski preiskavi so nato policisti v občini Miren-Kostanjevica obravnavali tudi 17 kaznivih dejan s področja prepovedanih drog, in sicer devet s področja neupravičene proizvodnje in prometa, osem pa s področja omogočanja uživanja prepovedanih snovi. Zoper osem oseb iz okolice Nove Gorice so vložili kazensko ovadbo na novogoriško okrožno državno tožilstvo.

 

Tožilstvo ovadb še ni posredovalo na sodišče, je v Mirnu pojasnil Marušič, ki je na sestanku z vodjo novogoriškega tožilstva in sodišča dobil zagotovilo, da bodo zadevo obravnavali prednostno v skladu z zakonodajo, saj so vpleteni tudi mladoletniki. Po Marušičevih besedah naj bi bili v preprodajo droge, najverjetneje marihuane, v okolici mirenske šole vključene tudi osebe, mlajše od 14 let, kar jasno kaže, da se starost uživalcev drog znižuje.

 

Zato so takoj začeli s preventivnimi ukrepi, s katerimi želijo omejiti tovrstna dejanja. Z varnostno problematiko v občini se je tako pretekli teden seznanil tudi mirensko-kostanjeviški občinski svet in podprl izvedbo preventivnih delavnic za otroke zadnjih treh razredov osnovne šole in njihovih staršev. Prav tako je občinski svet soglašal s pripravo poostrenega nadzora policije in treh občinskih redarjev v šolskem okolišu, okolici zdravstvenega in kulturnega doma ter industrijski coni v Mirnu.

 

V novembru bodo tudi razmislili o najemu varnostnika za območje mirenske šole in šolskega okoliša, ki ga bo plačala občina, je napovedal Marušič. Župan bo v čim krajšem času sklical skupno sejo občinskega sveta, sveta šole, novogoriškega centra za socialno delo in tamkajšnjega centra za odvisnike ter varnostnega sosveta občine.

 

Sicer pa Marušič opozarja, da prepovedane droge na slovenskem ozemlju preprodajajo tudi italijanskim odvisnikom, zato bi morali policisti problematiko obravnavati tudi v sodelovanju z italijanskimi kolegi.