Sodba v zadevi Patria še ni v rokah vseh obdolženih

Potekel je petnajstdnevni rok, povratnic od Janeza Janše in Ivana Črnkoviča ni.

Objavljeno
24. september 2013 21.03
Janez Jansa, Patria, sodba, Lj, 05.06.2013 foto: Crt Majcen
M. V., notranja politika
M. V., notranja politika

Ljubljana – Tožilstvo se zoper prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria ne bo pritožilo, nam je včeraj povedal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc.

Ne samo, da je sodišče skoraj v celoti upoštevalo tožilčeve argumente, »sodba predstavlja tudi zelo natančno in celovito analizo vseh dokazov. Gre za sodbo, ki je izdelana s filigransko natančnostjo, kar redkokdaj vidiš pri obrazložitvah sodnih odločitev,« je dejal Ferlinc. Dodal je še, da so na tožilstvu prejeli tudi avstrijsko sodbo, ki v petih vrsticah opravi s pridobitvijo finskih dokazov. Za Avstrijce ni dvoma, da so zakoniti.

Včeraj je potekel petnajstdnevni rok za prevzem sodbe v zadevi Patria, in kot so nam sporočili z ljubljanskega okrajnega sodišča, imajo doslej povratnice o vročitvi sodbe od obdolženega Antona Krkoviča in njegovega zastopnika Jožeta Hribernika ter od odvetnika Dejana Markovića, ki brani obdolženega Ivana Črnkoviča. To pomeni, da Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz sodbe še nista prevzela, prav tako Ivan Črnkovič. So pa vsi obdolženi že ob junijskem izreku sodbe napovedali vložitev pritožbe na višje sodišče.

Kako naprej? Na sodišču so nam pojasnili, da če sodno pisanje, ki se vroča po pošti, ni prevzeto v roku, se vrne sodišču z oznako »ni dvignil«. Šteje se, da sodno pisanje naslovniku ni vročeno. V takšnem primeru je treba najprej ugotoviti, zakaj se je sodno pisanje vrnilo sodišču, potem pa odrediti drug način vročanja.