Sodba za Mirka Krašovca v torek

Tožilec zanj zaradi Dvorca Betnava zahteva 4 leta zapora, Krašovec vztraja pri nedolžnosti

Objavljeno
04. december 2015 15.28
bpi-Mirko Krasovec
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Vse leto so se na celjskem okrožnem sodišču pred sodnico Romano Gradič vrstile obravnave na ponovljenem sojenju nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu. Vsi drugi, na čelu s tedanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in direktorico družbe Betnava Dragico Marinič so že prej priznali krivdo v zvezi s črpanjem evropskih sredstev za obnovo Dvorca Betnava, nadškofija pa je že zdavnaj vrnila neupravičeno prejetih 1,772 milijona evrov. Krašovec krivdo vztrajno zanika.

Zdaj se sojenje bliža koncu. Sodnica je napovedala, da bo sodbo razglasila v torek. Pred tem sta imeli danes obe strani priložnost za zaključne besede. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar je spremenil obtožnico v toliko, da Krašovcu očita le eno kaznivo dejanje napeljevanja Mariničeve in Antona Ekarta h goljufiji na škodo EU. »Sledim stališču višjega sodišča, da napeljevanje dveh oseb h kaznivemu dejanju pomeni eno kaznivo dejanje, čeprav imam o tem svoje mnenje,« je razložil. Po njegovem je bilo dokazano, da sta Mariničeva in Ekart pri lažnem prikazovanju stroškov za Betnavo, da so dobili sredstva EU, delala izključno po Krašovčevih navodilih. Zanj je zahteval 4 let zapora.

Krašovec pa je tudi danes krivdo zanikal in dejal, da ni nobenega dokaza ali pričanja, ki bi to potrdilo, neresnične izjave s prvega sojenja pa so bile preklicane. »Potrdila se je moja trditev o ozkem sodelovanju pri pripravi zahtevka (za izplačilo sredstev EU - op.p.) med Dragico Marinič, Ministrstvom za gospodarstvo in Vegradom,« je dejal Krašovec.

Njegov zagovornik Velimir Cugmas je v daljšem zaključnem nagovoru poudaril, da družba Betnava nikoli ni imela namena ogoljufati ministrstvo za evropska sredstva. Tudi priče pa so izpričale, da jim Mirko Krašovec za pridobitev sredstev ni dajal navodil, s spornimi situacijami z gradbišča, ki so bile podlaga za izplačilo, pa niti ni bil seznanjen. Za svojega klienta je Cugmas zahteval oprostilno sodbo.