Sodišča se izogiba kot hudič križa

Obtoženi vladimir Vodušek že tri mesece pošilja zdravniška opravičila.

Objavljeno
06. december 2017 13.00
Posodobljeno
06. december 2017 13.00

Slovenj Gradec – Vladimirja Voduška od začetka septembra ni na spregled na tukajšnje sodišče. Novinar in podjetnik na Koroško neprestano pošilja zdravniška opravičila, zadnjega predvčerajšnjim, dan pred neuspešnim poskusom preklica nadaljevanje sojenja.

A predsednica sodnega senata je neomajna: »Sodišče dvomi, da obtoženi ni sposoben sodelovati na obravnavah.« Sojenje bo nadaljevala v njegovi odsotnosti, izvedenec medicinske stroke pa bo medtem preveril, ali je obtoženi sposoben sodelovati na glavni obravnavi ali ne. Sodišče ima v zadnjih treh mesecih, odkar je Vodušek zaradi izsiljevanja zadnjič stopil pred senat, tudi težave z vročanjem pošte. Vročevalec ga je večkrat zaman iskal na naslovu, kjer biva, in to v času, ko naj bi bil zaradi bolezni nesposoben priti na sodišče. Klicali so ga tudi po telefonu. Sprva je le obljubljal, da bo pošto prevzel, a je trajalo, da se je to tudi zares zgodilo.

Voduška obtožnica, ki jo je tožilstvo v času od zadnje obravnave nekoliko spremenilo, a ne bistveno, bremeni izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja Gorazda Korošca in Vinka Stiplovška, direktorja Uniorjevega hčerinskega podjetja Rhydcon. V zagovoru, ki ga je Vodušek začel 8. septembra in mu po treh urah še ni bilo videti konca, je zatrdil, da očitanega kaznivega dejanja ni storil. Prepričan je, da se je ujel v past, ki sta mu jo nastavila Korošec in Stiplovšek z odvetniško pisarno Gregorovič & Pungartnik v sodelovanju s policijo in tožilstvom.

Vodušek trdi, da ni nikogar z ničimer izsiljeval, saj je dokumente, domnevno obremenilne za Unior in Rhydcon, po pregledu vrnil novinarskemu viru, Stanislavu Gabercu. »Če bi jih želel izsiljevati, bi papirje obdržal in z njimi razpolagal vse do podpisa oglaševalske pogodbe, ki so mi jo sami ponudili. Več kot dva meseca so se z mano o oglaševalski pogodbi fiktivno pogovarjali. Kako naj bi jaz vedel, da je tako? Z njimi sem se pogovarjal na način, kot se poslovni partner pogovarja s poslovnim partnerjem,« se je branil obtoženi v začetku septembra.

Vodušek je v policijsko past padel poleti 2012 na Trojanah, ko je iz rok tajnega delavca policije Rudija vzel 50.000 evrov, s katerimi naj bi 'pomiril' svoj novinarski vir. Trdi, da denarja ni zahteval, ampak so mu ga ponudili, policija pa, da je v tem primeru večkrat presegla pooblastila. Obramba, v kateri je ostala le še odvetnica Anita Peček brez Boštjana Penka, je že zdavnaj napovedala, da bo v zvezi s tem iskala dogovore na višjem in vrhovnem sodišču, če okrožno ne bo sprejelo njihovih argumentov. Sojenje se bo nadaljevalo 11. januarja.