Sodišče poslalo pisni odpravek sodbe v zadevi Patria

Stranke imajo 15 dni časa, da pošto dvignejo, nato pa še 15 dni, da se pritožijo.

Objavljeno
06. september 2013 12.55
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Z ljubljanskega okrajnega sodišča so sporočili, da so strankam poslali pisni odpravek sodbe v zadevi Patria. Stranke imajo 15 dni časa, da pošto dvignejo, nato pa še 15 dni, da se pritožijo. Vsi trije obsojeni, Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, so namreč že napovedali, da se bodo na sodbo pritožili.

Če naslovniki pošiljke ne bodo prevzeli v 15 dneh, bo ta v skladu z zakonom o kazenskem postopku vrnjena pošiljatelju, so pojasnili na sodišču.

Na sodišču so že pred časom pojasnili, da gre za zelo obsežno zadevo, saj je spis obsegal kar 21.700 strani. Z izrekom sodbe vred je bilo opravljenih 51 narokov ter zaslišanih 34 prič, od tega 16 prek videokonference.

Sodišče je pisni odpravek sodbe poslalo skoraj natanko tri mesece po izreku sodbe. Petega junija je okrajna sodnica Barbara Klajnšek tri obtožene, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznala za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali v primeru pravnomočnosti sodbe plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Trojica sicer že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjuje, da je nedolžna ter da je proces politično motiviran.

Vsi trije obsojeni so že ob izreku sodbe napovedali, da se bodo nanjo pritožili. Pritožba na višje sodišče je po zakonu o kazenskem postopku možna v 15 dneh po prejemu pisnega odpravka sodbe.

Trojica bo morala svojo pritožbo nasloviti na Okrajno sodišče v Ljubljani, kjer so bili tudi obsojeni. Če bo pritožba pravočasna in dovoljena, bo sodišče pozvalo nasprotno stran, naj poda odgovor na pritožbo.

Zakon predvideva, da prvostopenjsko sodišče pritožbo in odgovor z vsemi spisi predloži drugostopenjskem sodišču, kjer se spis dodeli sodniku poročevalcu. Sodišče o prejeti zadevi odloči na seji senata ali na podlagi opravljene obravnave.

Višje sodišče lahko odloči zelo različno. Pritožbo lahko zavrže kot prepozno ali nedovoljeno, jo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje, jo razveljavi in pošlje na prvo stopnjo v novo sojenje ali pa spremeni sodbo. Pogoje za sprejem vsake od teh odločitev zakon tudi podrobneje določa.

Še vedno pa prvostopenjski epilog čaka poslovneža Walterja Wolfa in nekdanjega prvega moža HSE Jožeta Zagožna, saj sta izločena iz postopka. Wolf je odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica ter odrejen pripor, Zagožen pa je zbolel.