»Sodišče skuša kriminalizirati vstajniško gibanje«

Na včerajšnjo obsodbo sedmerice mariborskih protestnikov so se odzvali v gibanju VLV in Odboru in Solidarnosti.

Objavljeno
11. september 2013 15.57
Ba. P., Pi. K., Delo.si
Ba. P., Pi. K., Delo.si
Maribor - »Odločitev prvostopenjskega sodišča v Mariboru je odločitev, ki skuša še naprej kriminalizirati vstajniško gibanje v Sloveniji,« so v odzivu na včerajšnjo sodbo sedmerici, ki je bila na mariborskem sodišču obsojena na sedem mesecev zaporne kazni, ker da je na 3. mariborski vstaji decembra lani s skupinskim delovanjem poskušala preprečiti uradnim osebam uradno dejanje, med drugim sporočili predstavniki gibanja Vseslovenska ljudska vstaja.

Manijo, da utemeljitev sodišča, da so obsojeni sodelovali v skupini, ki naj bi bila »nasilna«, pomeni, da bi morali v zapor spraviti vse udeležence 3. mariborske vstaje in kar vse vstajnike, ki so udeleževali protestov v Sloveniji. Nasilje pa da je izzval takratni minister Gorenak, »ki je policijo naščuval, da gre nad protestnike s konji, pendreki in nesorazmernimi ukrepi«.

Predstavniki gibanja od sodišč zahtevajo, da pri obravnavi mariborskih vstajnikov upoštevajo, da je šlo za »legitimen in zgodovinski upor naroda proti skorumpiranim župansko-tajkunskim elitam« in v pismu izražajo solidarnost obsojenim.

Odbor in Solidarnost, kot so navedli v skupni izjavi za javnost, pa zahtevata »pravično in enakopravno sojenje obdolženim na vseh slovenskih sodiščih.« Po njihovem mnenju gre zgolj za» opravičevanje prekomerne in nasilne policijske reakcije, o kateri tudi poteka preiskava« zaradi česar sodišče »ne bi smelo enostavno verjeti policistom, da jih je napadlo ravno obsojenih sedem vstajnikov«.

Nasprotujejo tudi vsaki možnosti, da» sodišče deluje kot podaljšana roka represivnih organov in sodi na podlagi neverodostojnih izpovedi.«

Sodbo ostro zavračajo, saj tožilstvu dejanj osumljencev ni uspelo dokazati na individualni ravni. V sodbi prepoznavajo »poizkus ustrahovanja za kakršnokoli delovanje v skupini, čeprav bi šlo za miroljubne, vendar neregistrirane proteste,« so med drugim še navedli. 

Ob obrazložitvi sodbe zoper mariborske vstajnike je sodnica pojasnila: »Ni nujno, da so bili obsojeni sami nasilni, ampak je za obsodbo dovolj že to, da so sodelovali v skupini, ki je bila nasilna.« V Odboru in Solidarnosti ocenjujejo, da bi sodnica s takšno absurdno obrazložitvijo lahko obsodila vse sodelujoče na protestih v Mariboru, na študentskih protestih v Ljubljani, na Vseslovenski ljudski vstaji ali kjerkoli drugje, kjer je menda nastopila kakšna nasilna manjšina.

Njihovi zagovorniki so sicer včeraj po izreku sodbe že napovedali pritožbe, prav tako pa se z izrečenimi zapornimi kaznimi ni strinjalo tožilstvo.