Sodišče zavrglo obtožbo zaradi mučenja kobil

Sodišče je zavrglo obtožbo proti Igorju C., ki so ga obtožili napada na kamarški kobili v Škocjanskem zatoku leta 2013, zavrgli.

Objavljeno
27. november 2015 10.22
mdr/Poškodovani kobili
Mi. K., STA
Mi. K., STA

Koper/Nova Gorica - Na Okrajnem sodišču v Novi Gorici so obtožbo proti Igorju C., ki so ga obtožili napada na kamarški kobili v Škocjanskem zatoku leta 2013, zavrgli, sklep pa je pred dnevi postal pravnomočen, danes poročajo Primorske novice. Okrajni sodnik je pred tem namreč izločil sporne dokaze o DNK sledi obtoženega, ki so jih našli na povodcu konjev.

Koprski kriminalisti so na povodcu, s katerim je storilec kobili privezal k ogradi, našli biološke sledi storilca. V forenzičnem laboratoriju pa so ugotovili, da gre za DNK takrat 28-letnega Igorja C. Njegov vzorec so hranili že več let, saj so ga policisti kot mladoletnika obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja tatvine, a so postopek proti njemu ustavili, spominja časnik.

Ker pa je ustavno sodišče lani odločilo, da je zakon o policiji v delu, ki omogoča hranjenje vzorcev DNK osumljenih, tudi če niso bili pravnomočno obsojeni, do zastaranja kazenskega postopka, v nasprotju z ustavo, je sodnica koprskega okrajnega sodišča iz spisa izločila sporne dokaze.

Njeno odločitev so potrdili tudi višji sodniki. Ker je koprska okrajna sodnica zapustila sodne vrste, je sodni spis romal na novogoriško okrajno sodišče, tamkajšnji sodnik pa je glede izločitve dokazov odločil tako kot v Kopru. Na ta sklep se je pritožilo novogoriško tožilstvo, a so tudi tokrat višji sodniki v večjem delu potrdili odločitev okrajnega sodnika.

Ker je spis ostal brez ključnih dokazov, je v začetku oktobra okrajni sodnik sprejel sklep, da obtožbo proti Igorju C. zavrže. Ker na sodišču na sklep niso dobili nobene pritožbe, je ta pred kratkim postal pravnomočen, še navajajo Primorske novice.

Odvetnik obtoženega Milan Krstić je vztrajal, da njegov varovanec z napadom nima nič. Po njegovih besedah je Igor C. šel v Škocjanski zatok po napadu na kobili in so policisti zato našli krivca v njem. V Naravnem rezervatu Škocjanski zatok z odločitvijo sodišča niso seznanjeni, so pa nad takšnim razpletom presenečeni.

Napad na kamarški kobili, ki sta domovali v naravnem rezervatu Škocjanski zatok, julija 2013 je zbudil veliko zgražanja v javnosti. Živali sta prejeli po več deset vreznih ran in čeprav sta nato ob skrbi veterinarjev okrevali, je bilo že od začetka jasno, da bosta posledice napada trajno čutili.

Policija je v tednih po napadu prišla na sled tedaj 28-letnega Koprčana, pri čemer so bile ključne prav sledi DNK, ki so jih našli na povodcu, s katerim je storilec privezal enega od konj. Obtoženi naj bi se v preteklosti zdravil zaradi duševnih težav. Kot navajajo Primorske novice, je sodišče v kazenskem postopku zoper Igorja C. postavilo tudi izvedenca psihiatrične stroke, ki je pri njem ugotovil osebnostno motnjo.