Sodiščem zmanjkuje denarja

Sodišča bodo za nemoteno delovanje do konca leta potrebovala še dodatnih 8,6 milijona evrov.

Objavljeno
16. september 2014 14.43
jer/Vrhovno sodišče RS, Policija, policijska vozila
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana - Sodišča bodo za nemoteno delovanje do konca leta potrebovala še dodatnih 8,6 milijona evrov, so za STA pojasnili na vrhovnem sodišču potem, ko jim je vlada prejšnji teden sklenila nameniti tri milijone evrov za pokritje sodnih stroškov. Osem milijonov potrebujejo za stroške sodnih postopkov, 600.000 evrov pa za brezplačno pravno pomoč.

Kaže torej, da bo moral novi pravosodni minister, najverjetneje bo to Goran Klemenčič, takoj po prevzemu funkcije zavihati rokave in poiskati dodatna sredstva za sodišča, ki jih ob letošnji manjši proračunski pogači obremenjujeta novi stečajni stroški in stroški hrambe zaseženih vozil.

Sprememba zakona o pravilih cestnega prometa je znižala prag prekrškov, za katere se zaseže vozilo, število zaseženih vozil se je tako močno povečalo, stroški hrambe pa bremenijo sodišča.

Po spremembi insolvenčne zakonodaje pa se je povečal pripad stečajnih zadev, saj po novem stroške začetka stečajnega postopka nosi sodišče, po stari ureditvi pa je moral vlagatelj začetka stečajnega postopka izpolnjevati pogoje za dodelitev brezplačne pravne pomoči. Prav tako je novela ukinila obveznost plačila predujma za začetek postopka.

Na vrhovnem sodišču ocenjujejo, da bodo do konca leta našteli okoli 4000 osebnih stečajev in okoli 1300 stečajev pravnih oseb, kar predstavlja okoli 16 milijonov evrov dodatnih sredstev, ki jih v proračunu oziroma v okviru finančnih posledic spremenjene zakonodaje niso predvideli.

Za stroške sodnih postopkov je bilo lani, ko insolvenčna novela še ni veljala, na voljo 6,7 milijona evrov več kot letos, tako da je sodiščem rednih sredstev zmanjkalo že junija. Takrat je vlada za potrebe sodišč prerazporedila tri milijone, avgusta dodatna 2,5 milijona, zadnje tri pa, kot že omenjeno, prejšnji teden.