Sodnica ni sprejela protestnikovega priznanja

V početju Bojana Marksla, ki je proti policistu menda vrgel steklenico, ni elementov grdega ravnanja.

Objavljeno
15. oktober 2014 19.08
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Ne zgodi se vsak dan, da sodišče zavrne priznanje obtoženca. A protestnik Bojan Marksl, ki ga je policija aretirala po tretji mariborski vstaji, je doživel prav to. Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je priznanje zavrnila, ker v njegovem početju ni zaznala znakov grdega ravnanja.

Bojan Marksl je eden izmed deveterice protestnikov, ki jo je tožilstvo na zatožno klop posadilo zaradi metanja nevarnih predmetov na policiste 3. decembra 2012 na burnih protestih zoper takratnega župana Franca Kanglerja. Ker je Marksl menda proti enemu policistu zalučal pivsko steklenico, je tožilec Darko Simonič zanj predlagal štiri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Na prvem predobravnavnem naroku sredi septembra je Marksl pred sodnico nekoliko cincal, da bo raje priznal, čeprav očitanega dejanja ni storil, vendar se noče potikati po sodišču. A mu je sodnica že takrat odvrnila, da lahko sprejme le dovolj jasno priznanje, in padla je odločitev, da bo do naslednjega sodnega termina še malo razmislil, kako in kaj.

Včeraj je tako pred sodnico stopil bolj odločno in dejal: »Priznal bom.« Sodnica pa presenečeno: »Priznali boste? Res? Malo se še posvetujte.« »Ne. Priznal bom,« je bil trdno odločen Marksl. A sodnice ni prepričal. Za kratek čas je izpraznila sodno dvorano in po premisleku sporočila: »Priznanje se zavrne.«

Po njenih besedah so v opisu kaznivega dejanja elementi grdega ravnanja, konkretno, da je steklenica padla za noge policistu in se razbila. To pa, je bilo razbrati iz njenih pojasnil, ni tako dramatično kot povzročanje podplutb z granitno kocko, za kar se je pokesal eden izmed protestnikov (Nathan Tkalec), čigar priznanje je sprejela.

V Markslovem primeru namreč ni bilo nobene poškodbe niti telesnega stika, telesna celovitost ni bila ogrožena. Ker je sodnica priznanje zavrnila, je postopek zoper Marksla izločila in glavna obravnava bo potekala pred drugim sodnikom oziroma senatom, preostalim protestnikom pa bo sodila ona. Peterica, Alen Đudarić, Andrej Horvat, Luka Rauter, Nejc Ules in Rene Žnidarič, namreč krivde ni priznala (zanje je tožilec predlagal pogojne zaporne kazni od treh do sedmih mesecev), Branko Karlovčec in Mario Kos pa se o njej še nista izrekla.

Kos je včeraj na predobravnavni narok zamudil, Karlovčec, ki trenutno dela v Veliki Britaniji, pa je prišel domov šele tik pred obravnavo in se ni utegnil posvetovati z odvetnico Ano Jug. Ta je predlagala preložitev naroka, čemur tožilec ni nasprotoval. Sodnica je temu ugodila, a ko je slišala, da se Karlovčec vrača v Veliko Britanijo in ga ne bo vse do 22. decembra, je kar malo zastrigla z ušesi. »Do 22. decembra vas ne bo? Lahko se tudi danes izrečete,« mu je namignila. »Ni šans, da priznam. Za zdaj ne,« je odvrnil obtoženi.