Sodnico rotil, da ga doma čakajo žena in pet lačnih otrok

Sojenje v zadevi Očistimo Slovenijo se bliža koncu, sodba bo najverjetneje prihodnjo sredo.

Objavljeno
09. julij 2013 17.15
ankele sojenje
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Sojenje četverici, obtoženi tihotapljenja orožja v Francijo, bo predvidoma končano prihodnjo sredo. Izpovedbe ene od ključnih prič, kurirja Deniala Stojanovića, ki so ga prestregli z nevarnim tovorom v Italiji 17. novembra 2011, pa je sodnica Andrijana Ahačič danes le prebrala.

Gre pravzaprav za sojenje deveterici v zadevi Očistimo Slovenijo, ki naj bi se bila pečala tako s tihotapljenjem drog kot tudi orožja. Da bi to potekalo hitreje in učinkoviteje, je sodnica Andrijana Ahačič zadevi ločila, toda zaradi različnih vzrokov se sojenje, ki se je začelo januarja letos, še vedno ni končalo.

Ujetega kurirja Stojanovića, ki je bil za 3000 evrov pripravljen pripeljati kombi z orožjem v Cannes, so v Italiji po priznanju obsodili na tri leta in šest mesecev zapora ter 18.000 evrov denarne kazni, 18. decembra lani pa je sodba postala pravnomočna.

»Teroristi govorijo samo francosko«

Zaradi dolgega postopka je danes, potem ko sta pričala strokovnjak iz Telekoma Slovenije in kriminalist Nejc Eržen, dvakrat izbruhnil Srb, črnogorski državljan, 36-letni Velibor Popović, ki naj bi bil, kot trdita policija in tožilstvo, tudi naročnik orožja.

»Francoska policija, ki je že dvakrat preiskala moje stanovanje, že tri leta ve, da tihotapim avtomobile. Ne Slovenci, ne Srbi in ne Črnogorci niso teroristi. Teroristi govorijo samo francosko, jaz pa francosko ne znam. Posneti pogovori niso moji pogovori. Prosim vas, da grem domov, kjer me čakajo žena in pet lačnih otrok. Zaprt sem že 14 mesecev. Kdo mi bo to plačal? ... To je sramota, kajti zaprt sem le zato, ker tožilka misli, da sem nekaj storil,« je Popović rotil sodnico.

Obtoženi 32-letni Kranjčan Darko Palević, ki je nase prevzel glavno breme krivde v zvezi s tihotapljenjem orožja, je kriminalistu Erženu očital, da je policija 13. novembra 2011, to je na dan, ko se je dogovarjal s podjetjem za prevoz avtomobilov, z njegovih telefonov izbrisala 182 klicev.

Nemogoče pa se mu tudi zdi, da je policija že eno uro po tem, ko je kupil novi kartici sim za mobilna telefona in je enega izročil Stojanoviću, začela prisluškovati. »Priznajte, da uporabljate posebno napravo, imsi catcher,« je vzkipel. V nadaljevanju je izrekel še več pikrih pripomb, ker je kriminalist Eržen dejal, da so na Popovića pritiskali kupci z orožjem ter da takrat policija v bližnjem Marseillu ni popolnoma obvladovala kriminalnih združb.