Sodnik Milko Škoberne ostaja brez imunitete

Danes ob 13. uri se izteče rok za odločitev zunajobravnavnega senata ljubljanskega okrožnega sodišča v zvezi s pritožbo na pripor celjskega sodnika Milka Škoberneta. Odvetnik Tomaž Bromše se bo v primeru zavrnitve pritožbe z zahtevo za varstvo zakonitosti obrnil tudi na vrhovno državno tožilstvo, in če bo treba, bo sprožil tudi postopek pred ustavnim sodiščem.

Objavljeno
01. februar 2011 11.34
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Državni zbor celjskemu okrožnemu sodniku Milku Škobernetu, ki je od petka zvečer v priporu, danes ni priznal imunitete. Tako je potrdil sklep mandatno-volilne komisije, ki je sodniku, osumljenemu jemanja podkupnine, že prejšnji četrtek soglasno odrekla imuniteto. Poslanci so tako podprli zahtevo vrhovnega državnega tožilstva, naj dovolijo odreditev pripora in začetek kazenskega postopka proti sodniku Okrožnega sodišča v Celju.

Vodja službe za odnose z javnostjo vrhovnega sodišča Gregor Strojin nam je danes sporočil, da je predsednica celjskega višjega sodišča Zinka Strašek pred štirimi dnevi odredila, da sodniki tega sodišča opravijo službeni nadzor nad reševanjem zadev, ki jih je Milko Škoberne reševal kot kazenski sodnik in kot član zunajobravnavnega kazenskega senata celjskega okrožnega sodišča.

Nadzor bo zajemal vse spise od leta 2008 do leta 2010 ter tiste, ki so pri sodniku ostali nerešeni do 28. januarja, ko so sodnika priprli. Hkrati bodo višji sodniki pregledali tudi vse zadeve iz lanskega leta, v katerih je Škoberne sodeloval kot sodnik poročevalec, predsednik senata oziroma član zunajobravnavnega senata in v katerih je bil pripor odpravljen. Višji sodniki naj bi nadzor opravili do 15. februarja.

Danes je sicer pričakovati odločitev zunajobravnavnega senata ljubljanskega okrožnega sodišča v zvezi s pritožbo Škobernetovega odvetnika Tomaža Bromšeta. Odvetnik je vložil pritožbo na odločitev preiskovalnega sodnika, ki je za celjskega sodnika odredil pripor zaradi upravičene bojazni, da bi uničil sledove kaznivega dejanja ali vplival na priče. Odvetnik pa je prepričan, da je bil njegov klient priprt protizakonito.

Bromše je že napovedal, da se bo v primeru zavrnitve pritožbe z zahtevo za varstvo zakonitosti obrnil tudi na vrhovno državno tožilstvo, in če bo treba, bo sprožil tudi postopek pred ustavnim sodiščem, saj je prepričan, da so Škobernetu kršene ustavne pravice, ki mu kot sodniku pripadajo.