Sodnik Zvjezdan Radonjič preprodajalcem dosodil sto let zapora

Tožilstvo je za deveterico članov hudodelske združbe, ki je s Kosova prek Slovenije tihotapila mamila, »iztržilo« 101 od zahtevanih 133 let zapora. Sodni proces presežnikov ta hip eden bolj zahtevnih v Evropi.

Objavljeno
25. september 2009 22.36
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Skupno 101 leto življenja za rešetkami je sodnik Zvjezdan Radonjič, predsednik petčlanskega senata tukajšnjega okrožnega sodišča, prisodil deveterici, ki je med januarjem 2006 in junijem 2007 s Kosova v Slovenijo prepeljala najmanj 300 kilogramov heroina. Molče so po 62 obravnavah in stotinah izvedenih dokazih kazni sprejeli Elez Elezi, Ramiz Salešević, Edis Kadirić, Boštjan Gašper, Naim Kukaj, ki so dobili po 15 let zapora, ter Mufid Salešević, Edi Kic, Hamza Kukaj in Zoran Kramarić, ki so dobili med pet in pol ter sedem in pol let zapora vsak. Skupaj jim je sodišče naložilo še 162 tisoč evrov denarnih kazni, ki jih bodo morali poravnati v nekaj mesecih po pravnomočnosti sodbe, ali pa jih bodo odsedeli po tarifi 41,73 evra za dan zapora. Vrniti bodo morali tudi okoli pol milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi ter povrniti za zdaj še neugotovljeno višino stroškov maratonskega postopka, ki bo po mnenju nekaterih dosegla celo sedemmestno številko.

Natančno obrazložitev sodbe, sodnik Zvjezdan Radonjič je napovedal, da bo dolga okoli tisoč strani, bodo stranke postopka predvidoma prejele do konca leta, šele takrat – torej po koncu prvostopenjskega procesa, pa bodo lahko sledile morebitne pritožbe obrambe in tožilke Dragice Kotnik, ki je z obsodilnim delom sicer zadovoljna, manj pa z nekaterimi kaznimi, precej nižjimi od zahtevanih. Tožilka je pri kaznih za prvoobtoženega Eleza Elezija, ki je bil glavni pri igri s smrtjo, Naima Kukaja in Edisa Kadirića sicer popolnoma uspela, saj je zahtevala 15 let, čemur je sodišče sledilo. Za Gašperja Boštjana je zahtevala 17 let, največ pa za Ramiza Saleševića, in sicer 19 let zapora. Ostali so v smislu razmerja med zahtevano in dosojeno kaznijo odnesli precej bolje. Mufidu Saleševiću, ki je bil po mnenju sodišča precej visoko v hierarhični lestvici preprodajalcev, takoj za Elezijem, a mu na smolo tožilstva niso dokazali vseh očitanih dejanj, so tako namesto 15 let prisodili sedem let in pol. Edi Kic bo za zapahi, če bo ostalo pri kazni, kot jo je določilo sodišče prve stopnje, prebil sedem let, Hamza Kukaj pa pet let in pol – za oba je tožilstvo zahtevalo 13 let. Zoranu Kramariću, za katerega je tožilstvo zahtevalo najmanj 12 let zapora, pa so prisodili polovico, torej šest let. Tožilka, ki je po 62 obravnavah s sodišča včeraj torej odšla razmeroma zadovoljna, je povedala, da vsekakor pričakuje pritožbe zagovornikov, po temeljiti preučitvi obrazložitve sodbe pa bo najbrž še sama dodala kakšno.

Poročali smo, da je heroinska naveza, ki je mamilo tihotapila iz Prizrena čez Slovenijo v Italijo in Švico, padla junija 2007 na Litijski cesti v Ljubljani. Elezi je sicer skrbel za transport heroina s Kosova, o vsem je obveščal Mufida Saleševića, ki mu je pri tem pomagal. Ostali so usmerjali kurirje in zagotavljali avtomobile, ki so odpeljali na pot v povprečju težji za najmanj deset kilogramov heroina. Naim Kukaj je poskrbel, da je bil med postankom v Ljubljani heroin na varnem (sodišče je prepričano, da je šlo skozi njegove roke najmanj 250 kilogramov, od vseh pa mora vrniti daleč največ protipravno pridobljene premoženjske koristi, in sicer 350.000 evrov) in ga nato predal naprej. Vse skupaj je po vedenju policistov in skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala trajalo najmanj leto in pol. V obtožnici je bilo sprva 12 obtožencev, a so postopek zoper tri izločili. Dva od obtoženih, Šefčet Franca in Bojana Krstić, ki sta imela bolj postranski vlogi, sta bila obsojena prvi na štiri leta zapora, Krstićeva pa jo je odnesla s pogojno kaznijo. Zoper Lulzima Reshanija teče kazenski postopek v Švici, kjer je tudi zaprt.

Več si preberite v tiskani izdaji sobotnega Dela.