Sojenja povzročiteljem tragičnih prometnih nesreč trajajo predolgo

V zavodu Varna pot si prizadevajo, da bi se sodni postopki v primerih tragičnih prometnih nesreč končevali hitreje.

Objavljeno
17. november 2011 12.41
Posodobljeno
17. november 2011 13.00
19-letna voznica je med vožnjo v smeri Maribora iz neznanega vzroka zapeljala na nasprotni vozni pas in trčila v tovornjak
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Na današnji novinarski konferenci pred nedeljskim svetovnim dnem spomina na žrtve prometnih nesreč je predsednik zavoda Robert Štaba opozoril zlasti na občutke svojcev ob mučnem čakanju na pravnomočnost sodb, piše STA.

Vodja pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji Marijan Ivanuša je povedal, da so prometne nesreče v svetu velik dejavnik poškodb in smrti. Vsako leto za posledicami prometnih nesreč umre 1,3 milijona ljudi, poškoduje pa se okoli 50 milijonov ljudi.

Glede prometne varnosti v Sloveniji, kjer je od leta 1991 na cestah umrlo 6450 ljudi, pa je Ivanuša med drugim izpostavil podatek, da je v regijah z najnižjim dohodkom na prebivalca tveganje za smrtnost moških v prometnih nesrečah večja kot v regijah z višjim dohodkom.

Predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba je pojasnil, da v Sloveniji že petič obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V zavodu želijo ob tem dnevu opozoriti na vrednost življenja in na potrebo vseh ljudi po ljubezni. Če bi to ljubezen prenesli v vsakdanje življenje, v medsebojne odnose, pa tudi na cesto, bi bilo nesreč zagotovo manj, je prepričan Štaba.

Obenem je predsednik zavoda opozoril na dolgotrajnost sodnih postopkov v primerih tragičnih prometnih nesreč. V primeru, ki ga je danes predstavila ena od žrtev prometnih nesreč Lilijana Mavec, je takšen postopek do pravnomočnosti sodbe povzročitelju trajal kar sedem let in pol.

Mateja Novak, ki je v nesreči izgubila sina, pa je na današnji novinarski konferenci opozorila na pomanjkljivost zakonodaje. Njenega sina je namreč zbil »objestnež«, ki se še danes na prostosti hvali s to nesrečo, obravnavan pa bo kot povzročitelj prometne nesreče iz malomarnosti. Izpostavila je tudi, da po kazenskem zakoniku kot družina umrlega sploh bodo mogli nastopati kot oškodovanci.

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je v zvezi s tem pojasnil, da bo z novim kazenskim zakonikom »v veljavo stopil člen, ki bo govoril o hudih dejanjih v prometu« in ki bo »stvar lahko pripeljal tudi do naklepa«. Sicer pa je v Sloveniji po njegovih besedah še »veliko manevrskega prostora« na področju izboljševanja prometne varnosti.

V zavodu Varna pot pred svetovnim dnevom spomina na žrtve prometnih nesreč, ki ga vsako leto obeležujemo tretjo nedeljo v novembru, v soboto od 17. ure naprej v več kot 20 slovenskih krajih pripravljajo aktivnosti s simboličnim prižiganjem svečk v spomin na žrtve prometnih nesreč. V Ljubljani bodo denimo aktivnosti potekale na Prešernovem Trgu, v Mariboru pa na Slomškovem trgu.