Sojenje Bojanu Bevcu ponovno na začetku

Sodni postopek proti nekdanjemu predsedniku družbe PIK Vrbovec Bevcu, osumljenemu lažnega predstavljanja poslovanja družbe, je zaradi zahteve po novem računovodsko-finančnem izvedencu, ponovno na začetku.

Objavljeno
21. marec 2007 18.50
Zagreb - Na sodišču v Veliki Gorici so zahtevali novega računovodsko-finančnega izvedenca, ki bo spet pregledal celotno dokumentacijo, ki se nanaša na primer nekdanjega predsednika uprave družbe PIK Vrbovec Bojana Bevca, je potrdil njegov zagovornik Čedo Prodanović. "To pomeni, da je postopek spet na začetek," je dejal Prodanović. Ocenil je, da "očitno nekaterim ne ustreza, da je prejšnji računovodsko-finančni izvedenec našel dokumente, ki naj bi pomagali Bevcu".

Premor je zahteval prejšnji izvedenec, saj naj ne bi imel celotne dokumentacije

Velikogoriško sodišče je v ponedeljek začelo sojenje proti Bevcu, po večmesečnem premoru, ki je sledil zahtevi prejšnjega knjigovodno-finančnega izvedenca. Le-ta je novembra lani trdil, da nima celotne dokumentacije o tem primeru, ter zahteval dodatno preverjanje dokumentov.

Prodanović je v ponedeljek povedal, da "novi dokumenti kažejo, da je Bevc imel osnovo za izplačila menedžerskih nagrad za dobro poslovanje PIK Vrbovec". Hrvaško tožilstvo pa ocenjuje, da obstaja sum, da je Bevc lažno predstavljal poslovanje družbe z namenom pridobitve menedžerskih nagrad za dobro poslovanje podjetja v višini 3,5 milijona kun (475.000 evrov). V PIK Vrbovec zatrjujejo, da je Bevčeva krizna uprava za seboj pustila okrog 450 milijonov kun (61 milijonov evrov) dolgov.

Bevc zavrnil vse obtožbe in zatrdil, da mu je podjetje pravzaprav še dolžno

Bevčeva obramba temelji na trditvi, da je Bevc sklenil pogodbo z družbo PIK Vrbovec, po kateri je njegova družba Adria Management angažirala štiri osebe, vključno z njim, da kot menedžerji vodijo sanacijo. Bevc trdi, da so jo uspešno opravili in da so si na podlagi tega izplačali nagrado.

Bevc je med zaslišanjem marca lani zavrnil vse obtožbe, ki ga med ostalim bremenijo, da ni prikazal resničnega stanja v poslovanju PIK Vrbovec in namesto izgube 73 milijonov kun (9,9 milijona evrov) za leto 2002 predstavil približno sedem milijonov kun (950.000 evrov) dobička. Tožilstvo mu tudi očita, da je ribogojnico pri Sinju, vredno okrog 5,5 milijona kun (747.000 evrov), nezakonito prodal za manj kot 19.000 kun (2500 evrov). Kot direktor družbe naj bi Bevc z denarjem podjetja plačal posojila, ki jih je potreboval za svojo ameriško družbo Adria Management.

Bevc je marca lani sodniku povedal, da je PIK Vrbovec pravzaprav še dolžan njegovemu podjetju, ki ga je hrvaški sklad za privatizacijo leta 2001 najel, da bi saniral hrvaško podjetje, ki je bilo tedaj pred stečajem. Do takrat je bil v PIK Vrbovec predstavnik za ameriški trg v New Yorku.

Bevc, ki je bil aretiran 22. januarja 2006 v Avstriji, je bil nekoč tudi direktor Steklarne Rogaška. Hrvaško sodišče je novembra lani zavrglo pritožbo njegovega odvetnika na sklep o priporu.